Τι κοινό έχουν οι γονείς των «επιτυχημένων» παιδιών

Η πρώτη συγκομιδή κάνναβης στην Αρκαδία είναι πραγματικότητα
05/09/2017
Τα πεθερικά πέταξαν από την Ινδία στις ΗΠΑ για να δείρουν τη νύφη
05/09/2017
Όλα

Βασισμένο σε έρευνες

 

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα μαθηματικά και γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Οι περισσότεροι γονείς έχουν απαιτήσεις από τα παιδιά τους, καθώς συχνά επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο, να μη συμμετέχουν σε καβγάδες και τσακωμούς, ενώ περιμένουν να τα δουν να κάνουν σπουδαία πράγματα και ως ενήλικες.

Και ενώ δεν υπάρχει μία καθορισμένη συνταγή για την ανατροφή «επιτυχημένων παιδιών», μία σειρά από ψυχολογικές έρευνες έχει δείξει τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των παιδιών αυτών, οφείλεται στους ίδιους τους γονείς!

Τι κοινό όμως έχουν οι γονείς που ανατρέφουν «επιτυχημένα» παιδιά;

Ωθούν τα παιδιά τους σε δουλειές σπιτιού

«Αν τα παιδιά δεν πλύνουν τα πιάτα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος θα το κάνει γι ‘αυτούς», δήλωσε η Julie Lythcott-Haims, συγγραφέας και πρώην κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό όχι μόνο απαλλάσσονται από τις δουλειές, αλλά και από την εκμάθηση ότι πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει κάτι προκειμένου να συμβάλλει στη βελτίωση του συνόλου».

Η ίδια, στηριζόμενη σε έρευνα του Χάρβαρντ, δηλώνει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν από νωρίς να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού, αργότερα γίνονται καλύτεροι υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν και συνεργάζονται καλύτερα με τους συναδέλφους τους, έχοντας ένα πιο ομαδικό πνεύμα και υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης.

Διδάσκουν την κοινωνικότητα στα παιδιά τους

Μία 20ετής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο Duke, έδειξε ότι τα παιδιά που ήταν περισσότερο κοινωνικά, έτειναν να βοηθήσουν κάποιο άλλο παιδί, να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να επιλύσουν τα προβλήματά τους από μόνα τους. Επιπλέον είχαν πολλές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποιο πτυχίο ή να έχουν μία εργασία πλήρης απασχόλησης μέχρι την ηλικία των 25 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Η Kristin Schubert, υπεύθυνη προγράμματος στο Ίδρυμα Robert Wood Johnson, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η βοήθεια των παιδιών στην ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τα προετοιμάσουμε για ένα υγιές μέλλον».

Έχουν μεγάλες προσδοκίες

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια εθνική έρευνα για 6.600 παιδιά που γεννήθηκαν το 2001, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Neal Halfon και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι οι προσδοκίες των γονέων για τα παιδιά τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο ίδιος σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι γονείς που “είδαν” το πανεπιστήμιο στο μέλλον του παιδιού τους, φαίνεται ότι ωθούσαν το παιδί τους προς αυτόν τον στόχο ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Διδάσκουν, από νωρίς, στα παιδιά τους, μαθηματικά

Μια έρευνα του 2007 που εξέτασε 35.000 παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αγγλία, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων, από νωρίς, μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Ο ερευνητής του πανεπιστημίου Northwestern, Greg Duncan επισημαίνει: «Η εκμάθηση των πρώτων μαθηματικών δεξιοτήτων προβλέπει, όχι μόνο, μελλοντικά μαθηματικά επιτεύγματα, αλλά και μελλοντικά επιτεύγματα ανάγνωσης».

Αναπτύσσουν μια ισχυρή σχέση με τα παιδιά τους

Μια μελέτη του 2014, 243 ατόμων που γεννήθηκαν σε συνθήκες φτώχειας, έδειξε ότι τα παιδιά που έλαβαν «ιδιαίτερη φροντίδα» κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους όχι μόνο κατάφεραν να πετύχουν καλύτερες  ακαδημαϊκές επιδόσεις στην παιδική τους ηλικία, αλλά είχαν και υγιέστερες σχέσεις και υψηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα στη δεκαετία των ’30 τους.

Είναι λιγότερο αγχωτικοί

Τα συναισθήματα του άγχους, της απογοήτευσης και της λύπης επηράζουν αρνητικά τα παιδιά, καθώς όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες η συναισθηματική κατάσταση των γονιών μεταφέρεται εύκολα και στα παιδιά.

Γι’ αυτό οι γονείς που έχουν λιγότερο άγχος και παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια υπερπροστασίας στα παιδιά τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα δουν κάποια στιγμή επιτυχημένα.

Οι μαμάδες εργάζονται και έξω από το σπίτι

Σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ, υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου οι μητέρες εργάζονται και έξω από το σπίτι.

Η μελέτη έδειξε ότι οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποια ηγετική θέση εργασίας κάποια στιγμή στη ζωή τους και περισσότερες πιθανότητες να βγάζουν περισσότερα χρήματα κατά 23% περισσότερο σε σύγκριση με τις συνομήλικες τους που είχαν μεγαλώσει σε οικογένειες που οι μητέρες είχαν ως μοναδική τους απασχόληση, τα οικιακά.

Τους μαθαίνουν τη σημασία της καλής διατροφής

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν κάποιον στο να είναι πιο συγκεντρωμένος και πιο παραγωγικός καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η κλινική ψυχολόγος, Dr. Catherine Steiner-Adair αναφέρει ότι η ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών επηρεάζει τα παιδιά τόσο διανοητικά όσο και σωματικά αλλά αυτό απαιτεί τη συμμετοχή των γονέων.

Οι γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά τους τα οφέλη μιας σωστής και υγιεινής διατροφής, τονίζοντας τους ότι μία καλή διατροφή θα τους επηρεάσει και σωματικά και πνευματικά.

http://www.protothema.gr/zoi/article/710952/ti-koino-ehoun-oi-goneis-ton-epituhimenon-paidion/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.