Γιάννης Φιλιππίδης «Είχε λιακάδα σήμερα» Μυθιστόρημα

ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ: Πρόγραμμα Περιοδείας
20/05/2019
Με δυναμική παρουσία ο ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας στο 6ο Baby Cup
20/05/2019
Όλα

Γιάννης Φιλιππίδης

«Είχε λιακάδα σήμερα»

Μυθιστόρημα

 

Η Άνεμος Εκδοτική παρουσιάζει το 11ο βιβλίο του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη, «Είχε λιακάδα σήμερα».

 

Μετριέται άραγε η ευτυχία; Αλλά γιατί; Μήπως μετριέται η ίδια η ζωή μας; Έχουμε τη δύναμη να την προσδιορίσουμε χρονικά, να βάλουμε τις προϋποθέσεις ή μήπως είμαστε απλά πλατανόφυλλα, γεννημένοι στα κλαδιά ενός αρχαίου δέντρου, που ακολουθούν το πεπρωμένο μιας μοίρας αντίστοιχης με τη δική μας; Φύτρα, λαμπερό πράσινο φύλλο ως το προδιαγραμμένο κιτρίνισμα λίγο πριν την πτώση, ένα με το χώμα, αυτό από το οποίο προερχόμαστε.

Δυο χειραφετημένες νεαρές γυναίκες θ’ αποδράσουν από τη λάσπη της ίδιας επαρχίας, που θα επέβαλλε σ’ αυτές τον μαρασμό. Δεν έχουν ξανασυναντηθεί, ωστόσο θα σμίξουν για πάντα στο παρόν και το κοινό τους μέλλον. Τις ενώνει το ίδιο αίμα, οι ανυπόταχτες ψυχές τους ένας ατσάλινος κρίκος ζωής. Έχουν πληρώσει και οι δύο το ίδιο τίμημα: την αβεβαιότητα του φόβου για τη φυγή τους, με φόντο τη σκοτεινή και δυσοίωνη πολιτικά εποχή των δεκαετιών του ’50-’70.

Ο χρόνος ωστόσο; Πότε και γιατί πρέπει να συμβαίνει οι ζωές των ανθρώπων να ρίχνουν τίτλους τέλους; Είναι αναγκαίο άραγε να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας με την πεποίθηση ότι θα ζήσουμε ως τα βαθιά μας γεράματα, κερδίζοντας τον θάνατο; Μα, το ζήτημα είναι να κερδίσουμε την ίδια μας τη ζωή. Όση και να ‘ναι σε μετρήσιμη διάρκεια.

Ένα μυθιστόρημα-ποταμός από τη μοναδική, λυρική πένα του Γιάννη Φιλιππίδη που σαγηνεύει, καθηλώνει, συγκινεί και κατακτά τον αναγνώστη, αφήνοντάς του μια ανεξίτηλη γλυκόπικρη γεύση.

Έγραψαν για το μυθιστόρημα

«Μια ιστορία για τον ήλιο που ανάβουμε μόνοι μας. Ο Φιλιππίδης και σε αυτό το έργο του καταθέτει με διαφάνεια την αλήθεια του σε ένα σκηνικό όμορφα δουλεμένο, με λόγο άμεσο, δυνατό, τρυφερό και ζεστό και μια πλοκή με ανέλπιστο τέλος. Διαβάζεται απνευστί και αφήνει μια γλυκόπικρη επίγευση».

Αλεξάνδρα Παυλίδη, ιστορικός ελληνικού πολιτισμού, Κριτική για τοβιβλίοnet.

https://tovivlio.net/

«Ο συγγραφέας υφαίνει αριστοτεχνικά ένα κοινωνικό μυθιστόρημα από αυτά που χαράζουν την ψυχή μας, καθώς μιλούν απευθείας στην καρδιά και γι’ αυτό μας συγκινούν βαθιά.

Κλειώ Τσαλαπάτη, Βιβλιοκριτικός-επιμελήτρια, Κριτική για Φίλοι της λογοτεχνίας.

https://filoithslogotexnias.blogspot.com/

«Η λογοτεχνική λιακάδα του Γιάννη Φιλιππίδη, ένα βιβλίο ύμνος στη ζωή. Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα ξεχωριστό λογοτεχνικό υφαντό, με νήματα ζωής και θανάτου, αγάπης και μίσους, με κοινό παρονομαστή την ανθρώπινη μοίρα. Όλα αυτά δοσμένα, από μια λυρική, ευαίσθητη πένα ενός ανθρώπου τρυφερού και δοτικού. Ενός ανθρώπου που μετουσιώνει τη δική του περιπέτεια και πρόκληση σε τέχνη του λόγου..»

Μαρία Διαμαντοπούλου – Kulturosupa.gr

http://www.kulturosupa.gr/art-book/

«Ο Γιάννης Φιλιππίδης με το νέο του μυθιστόρημα «Είχε λιακάδα σήμερα», που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική, αποδεικνύει ακόμη μια φορά πως είναι μια από τις ξεχωριστές σύγχρονες φωνές στο μυθιστόρημα. …Δε διστάζει να μιλήσει γι’ αυτά που σωπαίνουμε και δεν επαναπαύεται στην απατηλή παρηγοριά ενός happy end. Δεν θα χαμογελάτε κλείνοντας το βιβλίο. Όμως θα έχετε πάρει δύναμη. Και είναι «μόνο» ένα μυθιστόρημα.

Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Κριτική και συνέντευξη στην εφημερίδα Δρόμος της αριστεράς

https://edromos.gr/giannis-filippidis-syngrafeas-eiche-liakada-simera/

«…Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι βαθύς γνώστης της τέχνης της δημιουργικής γραφής. Μας έχει δώσει πολλά και ασφαλή δείγματα των λογοτεχνικών του δυνατοτήτων. Δεικτικός κι ευαίσθητος, διεισδυτικός και ατμοσφαιρικός, καρφώνει επιλεκτικά τις λέξεις μία-μία στο χαρτί δίνοντας πνοή στην έμπνευση αλλά και στα βυθισμένα προσωπικά του βιώματα…»

Μιχάλης Κατσιμπάρδης, συγγραφέας-φιλόλογος, Κριτική για το anemosmagazine.gr

http://anemosmagazine.gr/

«Δεν είναι τυχαίο ότι, τα βιβλία του έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των αναγνωστών, γι΄ αυτό και όλα συγκαταλέγονται στην κατηγορία των best sellers. Με το νέο μυθιστόρημά του «Είχε λιακάδα σήμερα», η δυνατή συγγραφική πένα που διαθέτει, οδηγεί πρώτα τον ίδιο και στη συνέχεια τους αναγνώστες να εισχωρήσουν στα μονοπάτια της εσωτερικής συναισθηματικής φόρτισης των ηρώων του.»

Μαίρη Γκαζιάνη, συγγραφέας – site now24

https://now24.gr/

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επώνυμες ιστοσελίδες. Από το 2013 αρθρογραφεί κι είναι αρχισυντάκτης στοwww.anemosmagazine.gr

Εργογραφία

Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του:

«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου», μυθιστόρημα, 2006.

«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι “αχ”», μυθιστόρημα, 2008.

«Μα, το ψάρι είναι φρούτο», οχτώ απρόβλεπτες ιστορίες για ενήλικους αναγνώστες, 2011.

«Κρατάς μυστικό;», μυθιστόρημα, 2011.

«Ζωή με λες», παιχνίδια πεζογραφίας, 2011.

«Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης», μυθιστόρημα, 2012.

«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης», μυθιστόρημα, 2014.

«Το ασανσέρ των οκτώμισι», θεατρικό, 2015.

«Κωδικός ελευθερία», παιχνίδια πεζογραφίας, 2015.

«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων», μυθιστόρημα, 2017.

«Είχε λιακάδα σήμερα», μυθιστόρημα, 2019.

Πολυσυμμετοχικά

«Το προσωπικό μου θέατρο σκιών» (ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).

«Προσωπογραφίες» (ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).

Επίσημη σελίδα του συγγραφέα: https://www.facebook.com/Yannis.Filippidis.anemosekdotiki/

Επίσημη σελίδα του βιβλίου: https://www.facebook.com/Είχε-λιακάδα-σήμερα-Γιάννης-Φιλιππίδης-Άνεμος-εκδοτική-1911069599022700/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.