Eπιστροφή φόρου μέσω «συμψηφισμών» ξεκινούν άμεσα οι εφορίες

Ο Κωνσταντίνος Γαλανός εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Spicy με ένα ολοκαίνουριο τραγούδι
10/11/2016
Προσοχή – Capital controls: Τι αλλάζει και υπό ποιες προϋποθέσεις
11/11/2016
Όλα

Επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, θα διοχετευτούν αυτόματα για την κάλυψη ανοικτών φορολογικών υποχρεώσεων ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων.

«Κλειστόν» θα παραμείνει αύριο Σάββατο το Taxisnet από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες –η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ- ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα ακόμη κύμα συμψηφισμών.

Επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι, θα διοχετευτούν αυτόματα για την κάλυψη ανοικτών φορολογικών υποχρεώσεων ακόμη και αυτών που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών θα εμφανίσει στα χαρτιά περαιτέρω αύξηση των φορολογικών εσόδων άσχετα αν στο ταμείο, η αύξηση αυτή δεν θα έχει κάποιο αντίκρισμα σε… χαρτονομίσματα.

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι οι εφαρμογές για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, των ανακεφαλαιωτικών πινάκων VIES, των αιτήσεων ρύθμισης και της εφαρμογής Προσωποποιημένης Πληροφόρησης, της υπηρεσίας δηλαδή όπου αναγράφονται όλες οι οφειλές των φορολογουμένων ανά κατηγορία φόρου.

Εκκρεμούν υποχρεώσεις 1,5 δισ. ευρώ

Οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντι στους ιδιώτες για επιστροφές φόρων, έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ο Οκτώβριος ήταν ο 3ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο επιστρέφονται σημαντικά λιγότεροι φόροι σε σχέση με αυτούς που είχαν προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού.

Τον Αύγουστο, είχε προϋπολογιστεί να επιστραφούν 309 εκατ. ευρώ και τελικώς δόθηκαν 186 εκατ. ευρώ στον δικαιούχους. Τον Σεπτέμβριο, οι επιστροφές περιορίστηκαν στα 242 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 358 εκατ. ευρώ ενώ τον Οκτώβριο οι επιστροφές περιορίστηκαν στα 268 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 364 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να επιστραφούν φόροι περίπου 851 εκατ. ευρώ για να κλείσει η χρονιά βάσει των προβλέψεων ενώ στο 10μηνο έχει καταγραφεί αρνητική απόκλιση 114 εκατ. ευρώ (για πρώτη φορά τόσο μεγάλη κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού) καθώς οι επιστροφές έχουν περιοριστεί στα 2,417 δις. ευρώ έναντι στόχου 2,531 δις. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν συνολικές υποχρεώσεις για επιστροφές άνω των 1,49 δις. ευρώ ενώ οι θεσμοί ομιλούν και για πρόσφατα χρέη περίπου 1,5 δις. ευρώ από επιστροφές φόρων οι οποίες πρέπει να γίνουν αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισής τους. Ακόμη όμως και το ποσό που επισήμως εμφανίζεται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2011 και μετά. Πάνω από ένα δις. ευρώ είναι οι επιστροφές φόρου που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ενώ επιπλέον 350-400 εκατ. ευρώ αφορούν στον ΦΠΑ.

Ένα ακόμη κύμα συμψηφισμών είχε γίνει από τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προ ημερών. Προχώρησαν συμψηφισμοί επιστροφών με δόσεις ΕΝΦΙΑ κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι δείκτες εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ (σ.σ τα φανεί στα αναλυτικά στοιχεία του Οκτωβρίου τα οποία θα δημοσιευτούν μετά τις 20 Νοεμβρίου). Και το νέο κύμα συμψηφισμών, θα αφορά επιστροφές κυρίως από ΦΠΑ.

 

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/epistrofi-forou-mesw-sumpsifismwn-ksekinoun-amesa-oi-efories

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.