Άνθισε μετά από 10 χρόνια το σπάνιο λουλούδι – πτώμα

Αιτήσεις για 1.050 προσλήψεις σε δήμους, ΕΛ.ΑΣ., ΟΠΕΚΕΠΕ
29/07/2016
«Κυρία» θα πει μάγκας γένους θηλυκού.
30/07/2016
Όλα

Την Παρασκευή το πρωί, οι επισκέπτες στο Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν για να… μυρίσουν. Όλοι ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν την άνθιση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο μυρωδάτα λουλούδια του κόσμου – το Amorphophallus titanium – γνωστό και ως το λουλούδι – πτώμα.

«Μυρίζει όπως ένα μαρούλι που το παίρνεις από τα σκουπίδια» φώναξε μία γυναίκα από το πλήθος των θεατών. «Μυρίζει όπως ένα ενυδρείο» αναφώνησε κάποιος άλλος. Η μυρωδιά ερχόταν κατά κύματα ενώ οι θεατές είχαν πιάσει θέση στο καλύτερο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες και selfies με το γιγάντιο λουλούδι. Μερικοί ωστόσο, δεν συγκρατήθηκαν και έκλεισαν τη μύτη τους.

Η Κάθριν, μια 11χρονη που λατρεύει τα λουλούδια, είπε πως μύριζε όπως τα απορρίμματα της γάτας της, αν και ίσως πιο έντονα. Όπως και πολλοί άλλοι, η μικρή παρακολουθούσε μέσω live προγράμματος στο διαδίκτυο όλη την εβδομάδα την άνθιση του λουλουδιού.

Την Παρασκευή άνθισε για πρώτη φορά το λουλούδι – ανθίζει κάθε 10 χρόνια και στη συνέχεια πεθαίνει μετά από 24 – 36 ώρες. Η άνθιση ήταν πολυαναμενόμενη, λόγω της εξαιρετικά άσχημης μυρωδιάς του και της σπανιότητας του φυτού, δήλωσε ο Μαρκ Χατσατουριάν, διευθυντής του θερμοκηπίου. Τα πέταλά του άρχισαν σταδιακά να ανοίγουν το απόγευμα της Πέμπτης.

Το λουλούδι – πτώμα χρησιμοποιεί την αποκρουστική μυρωδιά του για να προσελκύει επικονιαστές που συνήθως τρέφονται με νεκρά ζώα. Όπως και το πτώμα σε αποσύνθεση, το εσωτερικό του λουλουδιού θερμαίνεται για να διανέμει την μυρωδιά. Το εσωτερικό του μάλιστα έχει το έντονο κόκκινο χρώμα του αίματος.

Πηγή: Guardian

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/anthise_meta_apo_10_xronia_to_spanio_louloudi_ptoma-64426865/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.