Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, το χαμένο «όγδοο θαύμα του κόσμου»

Μυτιλήνη: Μετανάστες τα έκαναν γυαλιά καρφιά σε καταστήματα
17/12/2016
Ο άνθρωπος που όσο και αν τον σούβλιζαν δεν μάτωνε
17/12/2016
Όλα

Xρυσός, καθρέφτες, ημιπολύτιμοι λίθοι και πολλά χρόνια εργασίας χρειάστηκαν για την κατασκευή του
Θεωρείται το όγδοο θαύμα του κόσμου και πρόκειται για το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, ή Yantarnaya komnata, μια  παγκοσμίου φήμης αίθουσα, διακοσμημένη με πορτοκαλί κεχριμπάρι και χρυσό, καθρέφτες και ημιπολύτιμους λίθους, που βρίσκεται στο παλάτι της Αικατερίνης Α΄, δεύτερης συζύγου του Μεγάλου Πέτρου στο ανάκτορο Τσάρσκογιε Σελό κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Παλάτι της Αικατερίνης Α
Παλάτι της Αικατερίνης Α

Το περίφημο αυτό δωμάτιο σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Ανδρέα Schlüter και κατασκευάστηκε από τον Δανό τεχνίτη κεχριμπαριού Gottfried Wolfman. Οι δυο τους εργάστηκαν μέχρι το 1707 και αρχικά υπήρχε στο Βερολίνο, στο  City Palace της, την κατοικία του Frederick Ι, του πρώτου βασιλιά της Πρωσίας.
Το 1716 ο Μεγάλος Πέτρος σε μια επίσκεψή του στην Πρωσία έδειξε ενδιαφέρον για το Amber Room όπως ονομαζόταν και ο Φρειδερίκος του το χάρισε για να παγιώσει την πρωσικό-ρωσική συμμαχία εναντίον της Σουηδίας.

Amber room, 1931
Amber room, 1931

Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο είναι ένα ανεκτίμητο κομμάτι της τέχνης, με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Όταν οι ναζί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το 1941 άρχισε η λεηλασία δεκάδων χιλιάδων θησαυρούς τέχνης σε όλη τη χώρα. Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο, ήταν κρυμμένο πίσω από μια κοινή ταπετσαρία σε μια προσπάθεια να διασωθεί από τα μάτια των ναζί.

Όμως η προσπάθεια να κρατήσουν κρυφό ένα τόσο γνωστό κομμάτι τέχνης απέτυχε. Γκρέμισαν το δωμάτιο και μέσα σε  36 ώρες το είχαν στείλει στη Γερμανία όπου το εγκατέστησαν στο κάστρο Konigsberg. Οι ωτογραφίες της εποχής δείχνουν τους γερμανούς στρατιώτες να αποσυναρμολογούν το δωμάτιο, το οποίο μετά τον πόλεμο δεν είδε ποτέ ξανά κανένας.

 Το 1979, η Σοβιετική κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάσει ένα αντίγραφο του Amber Room το οποίο βασιζόταν σε πρωτότυπα σχέδια και παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η διαδικασία διήρκεσε 24 χρόνια και απαιτούσε την εργασία Ρώσων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων και δεξιοτεχνών στην επεξεργασία του κεχριμπαριού. Η αίθουσα περιγελάμβανε 350 αποχρώσεις κεχριμπαριού σε όλο το δωμάτιο. Σήμερα υπάρχουν λίγα πρωτότυπα ερείπια του Amber Room. Πριν χαθεί το δωμάτιο, θεωρήθηκε ως «όγδοο θαύμα του κόσμου».

http://www.thetoc.gr/politismos/article/to-kexrimparenio-dwmatio-to-xameno-ogdoo-thauma-tou-kosmou

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.