Το καλοκαίρι συνεχίζεται: Προστατέψτε τα μάτια σας από τον… ήλιο!

Κροκόδειλος κατασπάραξε δημοσιογράφο των Financial Times στη Σρι Λάνκα
15/09/2017
Γίνεται ν’ αδυνατίσεις χωρίς… δίαιτα; Κι όμως γίνεται!
18/09/2017
Όλα

Το καλοκαίρι αν και Σεπτέμβριος συνεχίζεται με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με τον ήλιο να λάμπει ευχάριστα αλλά και απειλητικά.

Ναι μεν ο ήλιος είναι πηγή φωτός όμως σε βάθος χρόνου προκαλεί σημαντικές ζημιές στο δέρμα αλλά και στα μάτια με πολύ σοβαρές βλάβες μάλιστα στην… όραση!

«Για το λόγο αυτό όλοι μας χρειάζεται να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες» τονίζει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Ιωάννης Μάλλιας.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο, καθώς επίσης και για τη γήρανση των ματιών μας.

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΤΙΩΝ…

-Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ακτινοβολίες που προκαλούν βλάβες στα μάτια είναι:

 • Οι «υπεριώδεις ακτίνες» υπεύθυνες κυρίως για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού & του κρυσταλλοειδή φακού (π.χ. καταρράκτης)

 • Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς (εκφύλιση ωχράς κηλίδας).

«Είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως ο ήλιος δρα αθροιστικά και η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο» εξηγεί ο Δρ Μάλλιας.

-Συγκεκριμένα οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου σε βάθος χρόνου προκαλούν:

 • Γήρανση του ευαίσθητου λεπτού δέρματoς των βλεφάρων, που έρχεται πιο γρήγορα από το υπόλοιπο δέρμα

 • Eμφάνιση όγκων στα βλέφαρα, όπως «επιθηλιώματα» και «μελανώματα» τα οποία χρήζουν…έγκαιρης χειρουργικής αφαίρεσης!

 • Εμφάνιση «πτερυγίου» – μια εκφύλιση του επιπεφυκότος – κατά την οποία δημιουργείται ένας “ινοαγγειακός ‘ιστός'” πάνω στον κερατοειδή χιτώνα

 • «Καρκίνωμα του επιπεφυκότος» – (πιο σπάνιο) το οποίο φαίνεται να έχει ως παράγοντα κινδύνου…τις υπεριώδεις ακτίνες

 • «Ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα» – ανάλογη με αυτή από οξυγονοκόλληση, κατά την οποία ο ασθενής έχει πόνο, έντονη φωτοφοβία και δυσκολία να ανοίξει τα μάτια του

 • Μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού του ματιού, προκαλώντας καταρράκτη

 • Εμφάνιση «γεροντικού καταρράκτη»

 • Βλάβες στον «αμφιβληστροειδή χιτώνα», στο βυθό του ματιού

 • Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΓΥΑΛΙΑ…

Το πρώτο μέτρο προστασίας και το πιο εύχρηστο σε όλους είναι η χρήση γυαλιών ηλίου. Οι φακοί χρειάζεται να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.

Για το λόγο αυτό τα γυαλιά που θα αγοράσετε χρειάζεται να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Να αναγράφουν «100% UV Protection», που σημαίνει πως προστατεύουν τα μάτια από τις ακτινοβολίες οι οποίες δεν βρίσκονται εντός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος (δηλαδή παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατά τουλάχιστον 99% και από τις UVB κατά 95%)

 • Ο φακός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και στην χρήση των γυαλιών. Για παράδειγμα, οι «degraded» φακοί, αυτοί δηλαδή – με την διαβαθμισμένη σκουρότητα – είναι ιδανικοί αν οδηγείτε πολύ συχνά, καθώς το σκούρο πάνω μέρος αποκλείει την ακτινοβολία, ενώ το πιο ανοιχτόχρωμο κάτω μέρος σας επιτρέπει να βλέπετε μέσα στο αυτοκίνητο.

Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση «καθρέπτη» αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας, αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και στις γρατζουνιές. Ζητήστε «πολωτικούς φακούς«για περιορισμό του θαμπώματος από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες, αν ασχολείστε π.χ. με σπορ της παραλίας, ενώ αν θέλετε να συνδυάσετε τα γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η πιο δημοφιλής λύση. Επίσης οι φακοί που εκτείνονται μέχρι το ενδιάμεσο ματιού και αφτιού αποκλείουν ακόμη περισσότερη φωτεινότητα και είναι ιδανικοί για μεγαλύτερη «συσκότιση».

 • Το χρώμα των φακών. Το χρώμα δεν επηρεάζει την προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών. Έτσι, επιλέξτε:

 Γκρίζους φακούςγια μειωμένη ένταση του φωτός, χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης.

– Καφέ φακούςγια όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις, καθώς απορροφούν αρκετό «μπλε φως» και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτεινότητα.

– Κιτρινωπούς φακούςγια να ξεχωρίζετε ευκολότερα λεπτομέρειες. Αυτοί οι φακοί ενισχύουν την αντίθεση, αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με πολύ ήλιο.

Τέλος, τα γυαλιά ηλίου καλό θα ήταν να μη ξεπερνούν τα δύο έτη χρήσης. Αυτό έχει να κάνει τόσο µε τη φυσική τους φθορά, όσο και µε τις αλλοιώσεις που υφίσταται ο φακός.

Γράφει ο Ιωάννης Α. Μάλλιας – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών & της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ).

http://www.kontasou.com/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.