Σαρώνουν την αγορά τα λαθραία τσιγάρα – Τα κυκλώματα και οι κίνδυνοι για τους καπνιστές

Ποια είναι τα αντανακλαστικά του μωρού που εξαφανίζονται στους πρώτους έξι μήνες
21/09/2017
Η Μελάνια σε ρόλο κηπουρού στον Λευκό Οίκο με πουκάμισο 1.300 δολαρίων
23/09/2017
Όλα

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων που εκτός από την οικονομική ασφυξία που προκαλεί στους επαγγελματίες του κλάδου αποτελεί και υγειονομική βόμβα για τους καπνιστές που καταναλώνουν αμφιβόλου ποιότητας τσιγάρα.

Πως λειτουργούν τα κυκλώματα

Καθημερινά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων πωλούν σε χαμηλές τιμές το εμπόρευμα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία τα κυκλώματα αυτά είναι τόσο καλά οργανωμένα όσο και εκείνα των ναρκωτικών, με διακριτούς ρόλους και κάθετη ιεραρχία.

Χαρακτηριστικό της δράσης των συγκεκριμένων κυκλωμάτων είναι το γεγονός ότι κρύβουν τα παράνομα πακέτα τσιγάρων ακόμη και μέσα σε φρεάτια τα οποία έχουν μετατρέψει σε μικρές «αποθήκες» καθώς σκοπός τους είναι να έχουν συνεχώς «εμπόρευμα» για τους πελάτες τους.

Τα καλά οργανωμένα κυκλώματα για τη νομιμοφανή κάλυψη των δραστηριοτήτων τους έχουν δημιουργήσει εικονικές εταιρίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία ενώ τα άκρως επικίνδυνα τσιγάρα δεν διακινούνται μόνο στη χωρά μας αλλά προωθούνται και στο εξωτερικό φτάνοντας ακόμη και στην Ισπανία.

Μεγάλο βάρος τα κυκλώματα ρίχνουν και στις μονάδες παράγωγης των λαθραίων τσιγάρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταφέρνουν και νοικιάζουν μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις σε βιομηχανικές περιοχές. Εκεί φτιάχνουν ένα πλήρως καταρτισμένο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων. Επίσης σε αυτούς τους χώρους γίνεται η τυποποίηση και η συσκευασία.

Διακίνηση μέσω θαλάσσης

Δεν είναι λίγες η φορές που η διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων γίνεται και μέσω θαλάσσης. Πριν μερικούς μήνες εντοπίστηκε από το λιμενικό σώμα ανοιχτά της Κρήτης φορτηγό πλοίο το όποιο μετέφερε 1.557.200 πακέτα λαθραία τσιγάρα, με τους διαφυγόντες φόρους και δασμούς για το Ελληνικό Δημόσιο να υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ.

Υγειονομική βόμβα

Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους που έγιναν στη χώρα μας σε διάφορους τύπους λαθραίων τσιγάρων. Οι δειγματοληψίες έδειξαν υπερβάσεις των νομικά αποδεκτών τιμών σε Μονοξείδιο του Άνθρακα στο 100% των λαθραίων τσιγάρων.

Κατά καιρούς στα παράνομα τσιγάρα που διακινούνται στην αγορά έχουν εντοπιστεί τρίχες ζώων, περιττώματα ποντικιών, σχοινιά, κομμάτια πλαστικού, βαρέα μέταλλα.

Οικονομική αιμορραγία του κράτους

Ένας από τους κυριότερους λογούς που οι καπνιστές έχουν στραφεί στα λαθραία τσιγάρα είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστού που με τη σειρά του σημαίνει έλλειψη εσόδων για το κράτος.

Συμφώνα με αστυνομικές πηγές κατά το α΄ τρίμηνο φέτος, το παράνομο εμπόριο καπνού ξεπέρασε το 20% της συνολικής κατανάλωσης.

Ενώ νέα αύξηση της φορολογίας στα καπνικά αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ξανά τη νόμιμη αγορά προς όφελος του παράνομου εμπορίου.

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ετησίως έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το κράτος 637 εκατ. ευρώ.

 

Του Μαρίνου Αλειφέρη

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.