Πυρ κατά ριπάς σε κυβέρνηση και Τσίπρα

Google Chrome: Από τις αρχές του 2017 θα θεωρεί τις HTTP σελίδες μη ασφαλείς
11/09/2016
Πανικός σε παραλία της Ρόδου – Λαγοκέφαλοι επιτέθηκαν σε ψαρά
11/09/2016
Όλα

Κλιμακώνει η Νέα Δημοκρατία την ολομέτωπη επίθεσή της στην κυβέρνηση με απευθείας στόχευση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, επιχειρώντας την αποδόμησή του, όχι μόνο για να εκθέσει την ανακόλουθη άσκηση πολιτικής από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και για να προσεγγίσει πολίτες του ευρύτερου μεσαίου χώρου έως τώρα θετικά διακείμενους στην κυβέρνηση, των οποίων οι προσδοκίες διαψεύστηκαν.

Οικονομία, Υγεία, Παιδεία, η καθημερινότητα και η ασφάλεια των πολιτών έγιναν μοχλοί συντονισμένης αντιπολιτευτικής δράσης που δημιούργησε κλίμα πόλωσης μέχρι το κατώφλι της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο εσωτερικό, ο σκληρός αντιπολιτευτικός λόγος θα γίνει πιο αιχμηρός προκειμένου να αναδειχθεί ως μονόδρομος ο οδικός χάρτης της περίφημης «συμφωνίας αλήθειας» της ΝΔ με τον λαό.

Κι ενώ αναλυτές δεν πείθονται εύκολα για το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράγει πολιτική σε βαθμό που να διαμορφώνει μια συγκροτημένη εναλλακτική εξόδου από την κρίση, η ΝΔ εκτοξεύει τα πυρά της κυβερνητικής αποδόμησης σε πολλά πεδία της πολιτικής.

Η ανακολουθία μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνητικής πρακτικής είναι το πρώτο μέτωπο στο οποίο η σύγκρουση πλήττει και το πολυσυζητημένο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Η στοχοποίηση του πρωθυπουργού για τις ψεύτικες υποσχέσεις του μεγεθύνεται με αφορμή τη ΔΕΘ, γιατί, όπως λένε στο Μοσχάτο, «η Θεσσαλονίκη είναι για τον κ. Τσίπρα ο τόπος του εγκλήματος», αν θυμηθεί κανείς όσα περιελάμβανε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία τίποτα δεν εφαρμόσθηκε, με κορυφαία παραδείγματα τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη.

Φόροι και κομματικό κράτος
Ταυτόχρονα, η ΔΕΘ παρά τα ανύπαρκτα περιθώρια παροχολογίας θα γίνει για τη ΝΔ το βήμα προκειμένου να ξεδιπλώσει τον δικό της οδικό χάρτη μέσω ενός κυβερνητικού προγράμματος που έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας με σπουδή τους τελευταίους μήνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και θα καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τη θέση ότι η τακτική της υπερφορολόγησης αποτελεί προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του κ. Τσίπρα, λόγω έλλειψης εναλλακτικού σοβαρού σχεδίου από μέρους της κυβέρνησης, αλλά κι επειδή με την τακτική αυτή επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος ως κύριο μοχλό στήριξής του στην εξουσία.

Ο αρχηγός της ΝΔ όμως θα δώσει και το πλαίσιο των βασικών προτάσεων του κόμματός του για έξοδο από την κρίση. Η φιλοσοφία της πρότασης της ΝΔ θα στηρίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους και ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας, «με ιδιωτικοποιήσεις και περιορισμό των δημοσίων δαπανών, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». Η ΝΔ επαναλαμβάνει συχνά πως στόχος είναι να δώσει κίνητρα για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί και πάλι ο ιδιωτικός τομέας «ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αυξήσει το ΑΕΠ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, κάτι το οποίος αποτελεί και το κύριο ζητούμενο για τη χώρα». Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η παρουσίαση του πλαισίου για έξοδο από την κρίση θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στον διάλογο και στην επικοινωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη με το σύνολο των επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της χώρας.

Η ΝΔ προτίθεται όμως να αναδείξει και την «καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης» αναφέροντας ως παραδείγματα τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από στελέχη της κυβέρνησης και τον «διαγωνισμό παρωδία» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Περιοδείες με άνωθεν εντολή
Παράλληλα, με κατευθύνσεις «άνωθεν», βουλευτές, γραμματείες και τοπικά στελέχη ξεκινούν από τις 12 Σεπτεμβρίου σειρά επισκέψεων στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ποτών, των τροφίμων και της μεταποίησης, σε επιχειρήσεις που επενδύουν στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε μονάδες καινοτομίας, συλλόγους νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίες στηρίζονται από την Εκκλησία και τοπικούς φορείς.

Η κεντρική διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας οργανώνει αλλεπάλληλες δράσεις με συμμετοχή κομματικών στελεχών, με σκοπό να αναδειχθεί η σημασία που έχουν στην παραγωγή υπεραξίας και πλούτου στις τοπικές κοινωνίες η έρευνα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αριστεία, δηλαδή αξίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμά, γιατί είναι «εκ φιλοσοφίας» αντίθετος. Επίσης, η ΝΔ αποσκοπεί να στείλει το μήνυμα ότι η οικονομία χρειάζεται ένα κλίμα στο οποίο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι περιφερειακές και οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Την ίδια ώρα, βουλευτές του κόμματος ασκούν ασφυκτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για το κάθε ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής «που παρουσιάζει σκιές», όπως για παράδειγμα οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων καναλιών και τα «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, θέματα για τα οποία κατατέθηκαν ερωτήσεις υπογεγραμμένες από δεκάδες βουλευτές. Αλλά και για την αξίωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ να μεταφέρει τα διαθέσιμά του σε συνεταιριστικές τράπεζες.

Τέλος, στην Πειραιώς μελετούν με προσοχή τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, και ειδικότερα εκείνα τα κομμάτια στα οποία η ηγετική ομάδα του κόμματος θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν περιθώρια βελτίωσης. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, «μόνη η ανάγνωση των ευρημάτων και ακόμα περισσότερο μόνη η ανάγνωση της πρόθεσης ψήφου δημιουργεί μια εικόνα, ωστόσο σε κάθε έρευνα της κοινής γνώμης υπάρχουν στοιχεία που αν αξιοποιηθούν, μας βοηθούν να διευρύνουμε την πολιτική μας απήχηση και την εκλογική μας βάση».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
kjavara@gmail.com

http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/pyr_kata_ripas_se_kybernisi_kai_tsipra-64497489/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.