Πόσο επικίνδυνο είναι το να αποικίσουμε στον πλανήτη Άρη

Κικίλιας: Όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι Έλληνες θα απαντήσουν στον Τσίπρα
29/09/2017
Κύπρος: Μείωσαν την ποινή για παιδική πορνογραφία επειδή τα αρχεία είχαν… απλώς ερωτικές πόζες παιδιών
29/09/2017
Όλα

Οι επιστήμονες και όσοι γνωρίζουν το θέμα, φαίνεται να συμφωνούν ότι το επόμενο λογικό βήμα στην εξέλιξή μας ως είδος είναι να αρχίσουμε να αποικούμε άλλους κόσμους και ο Άρης να είναι ο πρώτος στον κατάλογο.

Η NASA είναι ανένδοτη ότι θα υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα στα 15-20 χρόνια και ο Elon Musk σπεύδει να μειώσει το κόστος της διαστημικής πτήσης του SpaceX με την ελπίδα να εγκατασταθεί στο εγγύς μέλλον μια αποικία με λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ρωσία έχει επίσης σχέδια να προχωρήσει στο έδαφος του Άρη.

Ωστόσο, παρά το πόσο ελπιδοφόρα είναι όλα αυτά που ακούγονται, οι επιστήμονες μπορεί να έχουν εντοπίσει ένα μειονέκτημα σε αυτό το σχέδιο. Αποδεικνύεται ότι η αποστολή επανδρωμένων αποστολών στον κόκκινο πλανήτη θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας σε μια αποστολή στον Άρη, είναι η προστασία των αστροναυτών από την ακτινοβολία», δήλωσε η επιστήμονας της NASA, Λίζα Σίμονσον, σύμφωνα με το Business Insider.

November 14, 2016 - Kennedy Space Center, FL, USA - An old NASA logo hangs on a wall at the Kennedy Space Center Visitor Complex in a 2016 file image. Space exploration was left relatively unscathed when President Donald Trump released his first budget request in March 2017. (Credit Image: © Marjie Lambert/TNS via ZUMA Wire)

November 14, 2016 – Kennedy Space Center, FL, USA – An old NASA logo hangs on a wall at the Kennedy Space Center Visitor Complex in a 2016 file image. Space exploration was left relatively unscathed when President Donald Trump released his first budget request in March 2017. (Credit Image: © Marjie Lambert/TNS via ZUMA Wire)

«Δεν μπορείτε να την δείτε, δεν μπορείτε να την αισθανθείτε, δεν ξέρετε ότι έχετε βομβαρδιστεί από ακτινοβολία».

Εδώ στη Γη, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας εκπέμπει πολλές κοσμικές ακτίνες. Αυτά τα ατομικά και υποατομικά σωματίδια υψηλής ενέργειας εκτοξεύονται από εκρηκτικά αστέρια, μαύρες τρύπες και άλλες ισχυρές πηγές και μπορούν να έχουν τρομερές συνέπειες για την υγεία.

Επειδή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει τροχιά μόλις 250 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός για τους αστροναύτες σήμερα. Ωστόσο, αν βγουν πιο μακριά μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν από μερικά χρόνια, γεγονός που θα εκθέσει τους πρώτους εξερευνητές του σε επιπλέον ακτινοβολία.

Για να αξιολογήσει τον κίνδυνο, ο επιστήμονας υγείας Frank Cucinotta και ο συνάδελφός του Eliedonna Cacao στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας, επανεξέτασαν τα αποτελέσματα τεσσάρων προηγούμενων μελετών για όγκους σε ποντίκια.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι, εκτός του ότι προκάλεσε καρκίνο με απευθείας χτύπημα των κυττάρων, τα κοντινά κύτταρα θα μπορούσαν επίσης να μετατραπούν σε καρκινικά ως αποτέλεσμα της κοσμικής ακτινοβολίας.

Αυτό το φαινόμενο-ντόμινο σημαίνει ότι οι εξερευνητές του Άρη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο δύο φορές υψηλότερο από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι ιδιωτικές εταιρείες και οι διαστημικές υπηρεσίες αγωνίζονται ήδη για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Κάποιοι από τη NASA πρότειναν την ανάπτυξη ενός δορυφόρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως τεχνητό μαγνητικό πεδίο, ενώ μια ισραηλινή startup αναπτύσσει ένα γιλέκο σώματος σχεδιασμένο να απορροφά πλήρως οποιαδήποτε επιβλαβή ακτινοβολία.

Elon Musk attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California. | Verwendung weltweit/picture alliance

Elon Musk attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California. | Verwendung weltweit/picture alliance

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.