Ποιοι κερδίζουν από την πτώση των βάσεων

Υγεία: Η Ψυχολογική Σημασία του να μιλάμε στα Παιδιά τη Γλώσσα της Αλήθειας
16/07/2016
Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη
17/07/2016
Όλα
Ποιοι κερδίζουν από την πτώση των βάσεων Χαμηλώνει ο πήχης στα τμήματα, μεταξύ άλλων, Αγγλικής Φιλολογίας, Νομικής, Ψυχολογίας, στα Πολυτεχνικά και τα Οικονομικά. Στον αντίποδα, η Ιατρική αναμένεται να ανέβει κι άλλο σκαρφαλώνοντας κοντά στα 19.200 μόρια, από 19.000 πέρυσι  Την… κατηφόρα τραβούν οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των υψηλόβαθμων και περιζήτητων σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με την πτώση να φτάνει ή και να ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα 500 μόρια.
Σε σχέση με το 2015 χαμηλώνει ο πήχης σε τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, Νομικής, Ψυχολογίας,
Πολυτεχνικά και Οικονομικά. Στον αντίποδα, οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου θα έχουν διαφορετική κατεύθυνση, καθώς όλες ανεξαιρέτως πιέζονται ανοδικά. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Αθήνας, που δεσπόζει  στο 3ο πεδίο και έχει κάθε χρόνο την υψηλότερη βάση εισαγωγής, θα ξεπεράσει το φράγμα των 19.000 μορίων… σκαρφαλώνοντας κοντά στα 19.200. Ανοδικά θα κινηθούν και οι υπόλοιπες σχολές του πεδίου, όπως Φαρμακευτική, Οδοντιατρική και Κτηνιατρική.
Η ακριβής εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής θα υπάρχει μετά και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις επιλογές των υποψηφίων, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα φετινά μηχανογραφικά (η κατάθεση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες). Σε κάθε περίπτωση, στα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος που απαιτείται για σπουδές των παιδιών τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να επιλέγουν πολλές φορές τμήματα με γνώμονα την εντοπιότητα και όχι το αντικείμενο των σπουδών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που διαμορφώνονται από τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων, την κλιμάκωση των μορίων αλλά και τις επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα που επηρεάζουν την πορεία των βάσεων σε αρκετά τμήματα του μηχανογραφικού, ενισχύεται η άποψη ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά στα περισσότερα πρωτοκλασάτα τμήματα.
Τάσεις:
Η πτώση θα είναι πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται το κάθε τμήμα, από την κατανομή των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα αλλά και τις θέσεις που διατίθενται φέτος. Η πτώση θα αφορά σε μικρότερο βαθμό το 1 ο πεδίο, θα είναι λίγο μεγαλύτερη στο 2ο πεδίο, θα υπάρξει… βουτιά σε τμήματα του 4ου πεδίου, δηλαδή στα Παιδαγωγικά, και Υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά ο ανταγωνισμός στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων σημαντική πτώση στις σχολές του 5ου.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φετινές εκτιμήσεις των βάσεων είναι ακόμη δυσκολότερες, καθώς το σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι είναι καινούργιο. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για πρώτη φορά και αφορούν στην κλιμάκωση των μορίων δείχνουν ξεκάθαρα ότι ένας τεράστιος όγκος μαθητών συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 25.595 υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού (Ο.Π.) Ανθρωπιστικών Σπουδών που στοχεύουν στα τμήματα που εντάσσονται στο 1 ο πεδίο, το 38,87% βρέθηκε κάτω από τη βαθμολογική βάση, ενώ μόλις 3,88% κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη βαθμολογική κλίμακα (18 20).
Επίσης, από τους 20.477 υποψηφίους της Ο.Π. Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής που έχουν επιλέξει τμήματα του 5ου πεδίου, σχεδόν το 43% συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια. Οσο αφορά στους αριστούχους, ήταν μόλις το 1,09% ή αλλιώς 224 υποψήφιοι.
Στον αντίποδα, για ακόμη μία φορά οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν από τους υποψηφίους των θετικών επιστημών που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3 ου επιστημονικού πεδίου. Μόλιςτο 23,6% βρέθηκε κάτω από τη βαθμολογική βάση, ενώ στην ανώτερη βαθμολογική κλίμσκα ( 18.000 έως 20.000 μόρια) βρέθηκε το 18,53%.
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒ0ΛΙΑΝΙΤΗΣ
citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.