Πείτε μου το πρωϊνό σας , να σας πω από πού είστε..

ΜΠΟΥΝΤΟΥΡ ΚΙΟΦΤΕ
10/11/2014
Κολασμένο… ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
14/11/2014
Όλα

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται ή καλύτερα θα λέγαμε η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται. Το πρωινό γεύμα αποτελεί αναμφισβητητα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας γιατί εφοδιάζει τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για ένα δυνατό ξεκίνημα. Πόσοι από εμας όμως τρώνε πρωινό;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έγινε από το  Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, μόνο το 50% των Ελλήνων καταναλώνουν πρωινό γεύμα. Είναι σημαντικό λοιπόν να τρώμε πρωινό ; Κι εδώ θα σας απαντήσω με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε 600 νοσηλευτές πάνω στην σχέση κατανάλωσης πρωινού κι επίδοσης στην καθημερινότητα τους, όπου τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ξεκινούσαν τη μέρα τους με πρωινό, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα στρες, λιγότερες γνωστικές βλάβες, λιγότερους τραυματισμούς και χαμηλότερες πιθανότητες να πάθουν ατύχημα στην εργασία. Και θα προσθέσω ότι τρώγοντας πρωινό , ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και τον θέτουμε σε φυσιολογική λειτουργία, Σε αντίθεση με το τσιμπολόγημα ιδιαίτερα σε τρόφιμα όπως πατατάκια, σοκολάτες και μπισκότα, σχετίζεται με υψηλότερο άγχος, περισσότερες γνωστικές βλάβες και περισσότερους τραυματισμούς έξω από το χώρο εργασίας. Η αύξηση της κατανάλωσης πρωινού μπορεί να είναι η βάση ενός προγράμματος παρέμβασης για τη βελτίωση της υγείας κι εδώ θα αναφερθώ στην έκφραση που συνηθίζουν να λένε οι Ρώσσοι «Φάε πρωινό μόνος, μοίρασε το μεσημεριανό με φίλους και δώσε το βραδινό στους εχθρούς σου».

Αναφέροντας λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα ας δούμε λίγο πόσο διαφέρει η σύσταση του από μέρη σε μέρη. Όλοι γνωρίζουμε το λεγόμενο English Breakfast, που με αυτά που περιέχει μόνο για πρωινό δεν θα μπορούσαμε να το πούμε, καθ’ότι τα μαγειρεμένα φασόλια και τα αυγά με μπέϊκον θυμίζουν κανονικό γεύμα. Το πρωινό των Σκανδιναβικών χωρών με τα καπνιστά φιλέτα ψαριών,τα λαχανικά και τα διάφορα pancakes που περιέχουν ή των Γερμανών με τις πλούσιες ποικιλίες αλλαντικών και ψωμιών τους χωρίς βέβαια να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τους Γαλλους με το πολύ χορταστικό πρωινό τους με τα περίφημα κρουασάν,τα ιδιαίτερα τυριά και τις γευστικές μαρμελάδες τους. ΄Ετσι λοιπόν , στην κάθε χώρα υπάρχουν οι διαφορετικές προτιμήσεις και οι γευστικές ιδιαιτερότητες που καθιστούν το πρωινό ως μια καλή συνήθεια προσαρμοσμένη στα προϊόντα παραγωγής του κάθε τόπου,στις διατροφικές συνήθειες αλλά και στο κλίμα.

Ενώ λοιπόν, όλοι μας πάνω κάτω γνωρίζουμε τι συνηθίζουν να τρώνε στο πρωινό τους οι υπόλοιποι λαοί, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για το πρωινό μας σύμφωνα με το μέρος που βρισκόμαστε; Φυσικά και υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και όρεξη για να τα δοκιμάσουμε.

 

ΠΡΩΙΝΟ ΒΟΛΟΥ/ΠΗΛΙΟΥ (ενδεικτικές επιλογές προϊόντων)

  • Ελιόψωμο Πηλίου
  • Κονσερβολιές Πηλίου
  • Μαρμελάδες Πηλίου
  • Ανθότυρου Βόλου
  • Κασέρι παλαιωμένο Βόλου
  • Μήλα Ζαγοράς
  • Τσιτσίραβλα
  • Μηλόπιτα με κάστανα
  • Κατσαμάκι με πετιμέζι
  • Ταχινένιος Χαλβάς
  • Χόρτα με τ’ αυγά
  • Σκοπελίτικη χορτόπιτα
  • Μπατζίνα με χόρτα

 

ΠΡΩΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Κριτσίνια ηλιόσπορου
  • Τσουρέκι (γεμιστό με κάστανα/σοκολάτα)
  • Μουστοκούλουρα
  • Κασέρι Σοχού
  • Κεφίρ
  • Βαρβάρα
  • Μπουγάτσα
  • Πιροσκί
  • Κατσικίσιο Τσαντίλας
  • Αυγόφετες με σουσαμι

ΠΡΩΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ

  • Μαλοτύρα
  • Δίκταμο
  • Κριθαροκουλούρα-Κριθαρομπουκιές
  • Αφροπαξίμαδο
  • Νερατζόλιες
  • Τσακιστές ελιές
  • Αθότυρος
  • Γαλομυζήθρα
  • Γραβιέρα
  • Στάκα –Στακοβούτυρο
  • Απάκι
  • Φραγκόσυκα
  • Καλτσούνια ή Πιταράκια
  • Μυζηθρόπιτες
  • Κρεατότουρτα
  • Τηγανίτες με ξινομυζήθρα
  • Μπουρέκι Χανίων
  • Πίτα με μέλι (Σφακίων)

 

ΠΡΩΙΝΑ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗΣ

  • Χυμός Ρόδι
  • Τσάι Φλισκούνι
  • Καρβέλι Αγιορείτικο
  • Πλεξούδα ταχίνι
  • Ελιές γεμιστές με αμύγδαλο
  • Ελιές με αποξηραμένο βερίκοκο
  • Βαρβάρα
  • Τσιγαρίδια
  • Παπαρουνόπιτα

ΠΡΩΙΝΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

  • Χορτόπιτα
  • Κασσόπιτα
  • Μπατσαριά
  • Μακαρονόπιτα
  • Αλευρόπιτα
  • Μετσοβόνε
  • Ριγανάτο
  • Βλαχοτύρο
  • Τηγανίτες αρτυμένες με τσίπουρο

 

Χρυσή Κατσαμακίδου
Χρυσή Κατσαμακίδου
Η Χρυσή Κατσαμακίδου ολοκλήρωσε τις σπουδές της (Τομέας πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ με ειδικότητα Υποστήριξης συστημάτων Υπολογιστών και στο τομέα Οικονομίας και Διοίκησης με ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης) 17 Χρόνια τώρα είναι ραδιοτηλεπτική παράγωγος σε γνωστά Μ. Μ .Ε. της ΑΜΘ. Ταυτόχρονα έχει συνεργασία με Μ. Μ. Ε. των Αθηνών και της Θεσσαλονικης και είναι καλλιτεχνική ανταποκρίτρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για γνωστό μουσικό περιοδικό με έδρα την Αθήνα. *Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων και θεμάτων που φιλοξενεί ή αναδημοσιευει. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.