Οι Γερμανοί μαθαίνουν τους πρόσφυγες πώς να… φλερτάρουν

Γιατί οι γυναίκες προσποιούνται τη σεξουαλική ευχαρίστηση;
08/09/2016
Ανατροπές στα Γυμνάσια – Τι αλλάζει στα μαθήματα και τις εξετάσεις
08/09/2016
Όλα

Εδώ και έναν χρόνο περίπου ο ανεξάρτητος κοινωφελής σύλλογος AWO στο Έσσεν προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μετανάστες για σεξουαλικά ζητήματα

Για τους πρόσφυγες στη Γερμανία πολλά είναι πρωτόγνωρα. Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που αγνοούν είναι και το πως συνηθίζουν να φλερτάρουν οι άνθρωποι εδώ. Ένα σεμινάριο στο Έσσεν τους λύνει όμως απορίες.

Ο Μοχάμετ δίνει εξωτερικά την εικόνα ενός γεμάτου αυτοπεποίθηση 17χρονου αγοριού. Μοδάτο τζιν, χαλαρή κοντομάνικη μπλούζα και ένα στυλάτο κούρεμα που ταιριάζει στις σημερινές τάσεις. Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση είναι απατηλή. Όταν πρόκειται για κορίτσια, ο Μοχάμετ αρχίζει να κοκκινίζει από ντροπή. «Πώς να ξέρω τι θέλουν; Δεν είχα ποτέ κοπέλα και δεν ξέρω πως να φερθώ», εξομολογείται ο Μοχάμετ. Οι φίλοι του αρχίζουν τα χαχανητά, αλλά για τον ίδιο το θέμα είναι πολύ σημαντικό.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου ο ανεξάρτητος κοινωφελής σύλλογος AWO στο Έσσεν προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μετανάστες για σεξουαλικά ζητήματα. Εκεί συζητούνται σε χαλαρή ατμόσφαιρα θέματα όπως ο έρωτας, η προφύλαξη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η εγκυμοσύνη και άλλα. «Επανειλημμένα μας έχουν πει νεαροί πρόσφυγες ότι θέλουν να μάθουν κάτι και για το θέμα του φλερτ, για το πως φλερτάρουν εδώ στη Γερμανία», λέει η Μέραλ Ρεντς, καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός ειδικού σεμιναρίου για το φλερτ, προσθέτει η ίδια.

Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο ειδικός σε ζητήματα φλερτ Χορστ Βέντσελ. Κανονικά πληρώνεται για τις υπηρεσίες του, αλλά στην περίπτωση των νεαρών προσφύγων δίνει τις συμβουλές του δωρεάν. «Προτείνω σε όποιον θέλει να προσαρμοστεί εδώ στη Γερμανία να αναζητήσει πρώτα έναν Γερμανό φίλο ή μια Γερμανίδα φίλη», λέει ο Χορστ Βέντσελ, προτείνοντας μάλιστα στους πρόσφυγες ακόμη και ηλεκτρονικές εφαρμογές για online dating.

 Αντιδράσεις και απειλές από ακροδεξιούς

Το σεμινάριο προκάλεσε πάντως σφοδρές αντιδράσεις. Ο Βέντσελ δέχθηκε μηνύματα γεμάτα απειλές και ύβρεις για την απόφασή του να συμβάλει σε αυτήν την πρωτοβουλία υπέρ των προσφύγων. Οι αντιδράσεις αυτές απλά του έδωσαν μεγαλύτερο κίνητρο να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. «Ακροδεξιοί μας κατηγόρησαν ότι θα μάθουμε στους πρόσφυγες πως να βιάζουν Γερμανίδες», αποκαλύπτει η διευθύντρια του συμβουλευτικού κέντρου Νίκολα Φέλκελ. Συνέπεια αυτών ήταν το σεμινάριο να διεξαχθεί υπό αστυνομική προστασία.

Το θετικό ήταν ότι οι νεαροί πρόσφυγες δεν αντιλήφθηκαν όσα είχαν συμβεί στο παρασκήνιο. Εντός του σεμιναριακού χώρου η ατμόσφαιρα ήταν άνετη. Με τους πρόσφυγες να κάνουν τις ερωτήσεις τους στον προπονητή του φλερτ. «Πώς καταλαβαίνω αν ένα κορίτσι θέλει να φιληθεί», ρωτά ένα αγόρι. «Γιατί τελειώνουν οι σχέσεις μετά από μερικές εβδομάδες», ρωτά κάποιος άλλος. «Επειδή οι άντρες θέλουν απλά να κάνουν σεξ», φωνάζει από τις πίσω σειρές ένας τρίτος. Από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια γνωριμία είναι η ελλιπής γνώση της γλώσσας.

Ο Χορστ Βέντσελ δίνει πρακτικές συμβουλές στους νεαρούς πρόσφυγες. Τους λέει ότι το καλό σεξ είναι πολύ σημαντικό για να κρατήσει μια σχέση. Τους συμβουλεύει να προσέχουν σε ένα ραντεβού τι μηνύματα εκπέμπουν τα κορίτσια. Όταν αντιδρούν απορριπτικά σε μια κίνηση, είναι καλό να υποχωρούν. Τους λέει επίσης ότι ένα χαμόγελο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα κορίτσια θέλουν φιλί. Και τους μαθαίνει ότι το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός.

Το «φάντασμα» της τελευταίας Παραμονής Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, όπου έγιναν μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων και μετανάστες, εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη Γερμανία. Οι νεαροί πρόσφυγες στο σεμινάριο αντιλαμβάνονται πλήρως ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο. Στην καθημερινότητά τους παρατηρούν ακόμη τις συνέπειες εκείνης της νύχτας. «Από τότε οι γυναίκες φοβούνται πολύ περισσότερο. Κρατούν αποστάσεις», λέει ο Ναντίμ από τη Συρία. Ο 17χρονος Μοχάμετ από την πλευρά του αναρωτιέται «γιατί φοβούνται εμένα; Δεν έχω κάνει τίποτα. Αλλά όλοι ξέρουμε τι έγινε τότε στην Κολωνία».

Πηγή: Deutsche Welle

http://www.protothema.gr/world/article/608811/oi-germanoi-mathainoun-tous-prosfuges-pos-na-flertaroun/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.