Νέοι και ανεργία στο νομό Καβάλας του Γιάννη Εριφυλλίδη

Γιώργος Υφαντής : Ένας Έλληνας σκιτσογράφος με ταλέντο…
19/01/2015
Bo Ft Λάμπης Λιβιεράτος – Γύρισε ξανά… Βίντεο
20/01/2015
Όλα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νομού μας, και κυρίως οι νέοι άνθρωποι, είναι η ανεργία. Το ξέρω ότι θαύματα δεν μπορούν να γίνουν και να αλλάξει, από τη μια μέρα στην άλλη, η πολύ άσχημη κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε καθημερινά. Ωστόσο μέσα από έξυπνες και στοχευμένες κινήσεις μπορούμε να πετύχουμε άμεσα αποτελέσματα και να αναστρέψουμε το σημερινό αρνητικό κλίμα με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να κρατήσουμε τη νεολαία στο νομό μας.

Είμαι και εγώ ένας από αυτούς τους νέους ανθρώπους, ζω καθημερινά την αγωνία των συνομήλικων φίλων μου και θέλω να συμβάλω με όσες δυνάμεις διαθέτω στο να δοθούν λύσεις για την κατά το δυνατό αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι προτάσεις μου, οι οποίες βασίζονται και στο γενικότερο πρόγραμμα του Ποταμιού για όλη τη χώρα, είναι:

  • Δημιουργία ειδικών κέντρων πληροφόρησης για θέσεις εργασίας στο νομό μας υπό την αιγίδα των Δήμων του νομού Καβάλας στα πρότυπα των αντίστοιχων job centres που υπάρχουν στο εξωτερικό. Οι επιχειρήσεις του νομού θα έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τα κέντρα αυτά για τις θέσεις εργασίας που προκηρύσσουν έτσι ώστε όλοι όσοι αναζητούν εργασία να έχουν άμεση και με ίσους όρους πληροφόρηση για τις θέσεις εργασίας που τους αφορούν. Η θέσπιση αυτής της υποχρέωσης θα έχει ως αποτέλεσμα και την καταπολέμηση φαινομένων κομματικών ή προσωπικών παρεμβάσεων στην επιλογή προσωπικού σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αν και έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς.
  • Αποφασιστική προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των γραφειοκρατικών βαρών. Μηδενισμός του κόστους σύστασης και συντήρησης μιας νέας επιχείρησης και μηδενισμός του ΦΠΑ για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας και για ετήσια έσοδα μέχρι 50.000 ευρώ.

  • Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας στα πρότυπα των startup loans που χορηγούνται σε νέες επιχειρήσεις σε χώρες του εξωτερικού. Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες να χρηματοδοτούν τις ιδέες τους χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση μέσα από φορείς οι οποίοι θα δημιουργηθούν με τη συνεργασία κράτους και ιδιωτών. Οι φορείς αυτοί θα είναι στην ουσία συνέταιροι με τους νέους επιχειρηματίες και η χρηματοδότηση την οποία θα παρέχουν θα τους επιστρέφεται ως μερίδιο στα κέρδη της επιχείρησης. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί με τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό και θα δώσει σημαντικά κίνητρα στους Καβαλιώτες νέους επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν νέες και καινοτόμες ιδέες, αλλά τους λείπει η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Άμεση αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου με επαφές με έλληνες και ξένους επενδυτές την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Η αξιοποίηση του χώρου του παλιού νοσοκομείου ως ξενοδοχειακής μονάδας ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή αποφασίσουν οι επενδυτές σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς θα δώσει άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
  • Τουρισμός στην Καβάλα και τη Θάσο ολόκληρο το χρόνο. Αν η τουριστική περίοδος επιμηκυνθεί, μέσα από την προώθηση τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν επισκέψεις στο Άγιο Όρος, τη Θάσο, τους Φιλίππους, την Καβάλα και (όταν διαμορφωθεί ο αρχαιολογικός χώρος) στην Αμφίπολη και μέσα από την άμεση εφαρμογή του μέτρου της δυνατότητας επίσκεψης των Τούρκων τουριστών στη χώρα μας για 72 ώρες χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας, θα δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας και πολλές εποχιακές θέσεις εργασίας θα γίνουν μόνιμες. Αν κινηθούμε γρήγορα, ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλα οφέλη για τον τουρισμό και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νομό μας.

  • Ενίσχυση του Γραφείου Διασύνδεσης και του Συμβουλευτικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Καβάλας.

  • Σχεδιασμός με τη συνεργασία των Δήμων του νομού προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας και επισκευών υποδομής για να απασχολήσουμε εκεί όσο πιο πολλούς νέους μπορούμε. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια ΕΣΠΑ και θα σχεδιαστούν έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να λαμβάνουν πραγματική κατάρτιση και να τους δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης για να λάβουν χρήσιμα εφόδια για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.
  • Ανάπτυξη της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές μέσω γεωργικών και μη δράσεων. Η Καβάλα και η Θάσος έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ο οποίος μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια. Με κατάλληλη διαχείριση και προώθηση των προϊόντων του νομού μας στις μεγάλες αγορές, μεταξύ άλλων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να μένουν στα χωριά όπου γεννήθηκαν και να έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν εκεί ένα αξιοπρεπές εισόδημα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Παρακαλώ όποιον νέο του νομού μας, εργαζόμενο ή άνεργο, καθώς και όποιον μεγαλύτερο σε ηλικία που θέλει να βοηθήσει έτσι ώστε τα παιδιά του να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο που γεννήθηκαν, να συζητήσει μαζί μου όποια άλλη ιδέα θα ήθελε να προτείνει, έτσι ώστε το πρόγραμμά μου για την καταπολέμηση της ανεργίας να γίνει ακόμη πληρέστερο.

Ευχαριστώ πολύ,

Γιάννης Εριφυλλίδης

οο

Χρυσή Κατσαμακίδου
Χρυσή Κατσαμακίδου
Η Χρυσή Κατσαμακίδου ολοκλήρωσε τις σπουδές της (Τομέας πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ με ειδικότητα Υποστήριξης συστημάτων Υπολογιστών και στο τομέα Οικονομίας και Διοίκησης με ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης) 17 Χρόνια τώρα είναι ραδιοτηλεπτική παράγωγος σε γνωστά Μ. Μ .Ε. της ΑΜΘ. Ταυτόχρονα έχει συνεργασία με Μ. Μ. Ε. των Αθηνών και της Θεσσαλονικης και είναι καλλιτεχνική ανταποκρίτρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για γνωστό μουσικό περιοδικό με έδρα την Αθήνα. *Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων και θεμάτων που φιλοξενεί ή αναδημοσιευει. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.