Ενας φορητός υπολογιστής είναι δυνατόν να σώσει ανθρώπινες ζωές

Ψυχολογία: Κάθε άνθρωπος που έρχεται στη ζωή σου είναι δάσκαλος.
10/11/2016
Άρχισε να τα «μαζεύει»: Εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του Τραμπ η πρόταση για μπλόκο στους μουσουλμάνους
10/11/2016
Όλα

Η συσκευή “Cardiopad”, είναι ένα τάμπλετ με το οποίο μπορούν να εκτελεσθούν καρδιολογικές εξετάσεις σε πραγματικές συνθήκες, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να επισκεφθεί γιατρό. Δημιουργήθηκε με αφορμή τα υψηλά ποσοστά καρδιολογικών νοσημάτων που σημειώνονται στο Καμερούν και στοχεύει στην πρόληψη, κάνοντας τις κοστοβόρες εξετάσεις,προσιτές για τον πληθυσμό.

Ένα ραντεβού με καρδιολόγο στο Καμερούν, δεν θεωρείται υπόθεση ρουτίνας.

Είναι γεγονός ότι η κεντρική αυτή χώρα της Αφρικής χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιστημόνων υγείας. Συγκεκριμένα, σε ένα έθνος 22 χιλιάδων ανθρώπων, υπάρχουν μόνο 50.

Ακόμα χειρότερα, μια τυπική εξέταση κοστίζει περίπου 40 δολάρια ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί, ζουν με λιγότερα από 5 δολάρια την μέρα.

Λαμβάνοντας υπ ΄ όψιν ότι ο πληθυσμός αποτελείται κατά βάση από ανθρώπους της υπαίθρου που ζουν σε αντίξοες συνθήκες, δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι στο Καμερούν σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά καρδιολογικών νοσημάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Αφρικανική ήπειρο. Ειδικότερα, σε αναπτυσσόμενα κράτη όπως το Καμερούν, υπολογίζεται πως 8 στους 10 ανθρώπους θα χάσουν την ζωή τους λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Ένας από τους δυσεύρετους αυτούς καρδιολόγους της χώρας, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Arthur Zang, επιχειρηματία στον τομέα της Πληροφορικής.

Το 2009, όντας ακόμα φοιτητής, ο Ζang αποφάσισε πως ήθελε να συνεισφέρει στον τομέα της υγείας για τον εκεί πληθυσμό. Εμπνεύστηκε λοιπόν την δημιουργία ενός φορητού υπολογιστή σε μορφή τάμπλετ, το λεγόμενο «Cardio Pad», με τον οποίο θα είναι δυνατόν να γίνονται ηλεκτροκαρδιογραφήματα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν είναι απαραίτητο για τους κατοίκους να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, ώστε να επισκεφθούν κάποιον ειδικό.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/technology/article/330070/enas-foritos-upologistis-einai-dunaton-na-sosei-anthropines-zoes/#ixzz4PbLA08k4
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.