Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Πόλη

Τα 31 «καυτά» κορίτσια της ελληνικής βιντεοταινίας!
11/12/2016
Ελλάδα: Γλίτωσε τον ακρωτηριασμό το μικρό κορίτσι που εγκλωβίστηκε σε πόρτα ασανσέρ
12/12/2016
Όλα

Παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εξω από στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη

Παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση εξω από στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155.

Σε δήλωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέφερε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Η TAK έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες φονικές επιθέσεις στην Τουρκία φέτος.

Ο τούρκος προεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, δήλωσαν πηγές της προεδρίας.

Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξέφρασαν την “πλήρη υποστήριξή” τους στις δυνάμεις ασφαλείας και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, σε κοινή δήλωσή τους στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακολούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

 

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, συνολικά 30 αστυνομικοί, επτά πολίτες και ένας ακόμη άνθρωπος η ταυτότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση.  “Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε λάβει, 38 από τα παιδιά του έθνους μας έχουν γίνει μάρτυρες μετά τη χθεσινοβραδινή απεχθή επίθεση”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι Κούρδοι αυτονομιστές ενδέχεται να ευθύνονται για αυτή.

Παράλληλα ο Σόιλου τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν αποθαρρύνουν τους Τούρκους, αλλά αντίθετα τους φέρνουν πιο κοντά ως έθνος.

«Το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, θα πάρουμε εκδίκηση»

“Αργά η γρήγορα, θα έχουμε την εκδίκησή μας. Αυτό το αίμα δεν θα μείνει στο έδαφος, όποιο κι αν είναι το τίμημα, όποιο το κόστος”, δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στην ομιλία του στις κηδείες των θυμάτων στο αρχηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει “σχεδόν καμία αμφιβολία” ότι το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά την οποία περισσότεροι από 30 άθρωποι σκοτώθηκαν έξω από ένα στάδιο ποδοσφαίρου στην Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ρετσέπ Ακντάγ επεσήμανε ότι συνολικά 155 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στην εντατική. Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση, επισημαίνοντας ότι στόχευε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων. Στις κηδείες των πρώτων πέντε αστυνομικών παρέστησαν ο πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως είπε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας “μέχρι το τέλος”.

 

p>Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε θύρα του παρακείμενου γηπέδου της Μπεσίκτας, από την οποία έβγαιναν εκείνη την ώρα που οι φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας Μπούρσασπορ.

 

«Ηταν σαν κόλαση»

«Ηταν σαν κόλαση. Οι φλόγες υψώθηκαν μέχρι τον ουρανό. Επινα τσάι στο καφέ δίπλα στο τζαμί», περιέγραψε ο Ομέρ Γιλμάζ, μιλώντας στο Reuters, ο οποίος εργάζεται στο τζαμί απέναντι από το γήπεδο. «Ο κόσμος έσκυψε κάτω από τα τραπέζια, οι γυναίκες άρχισαν να κλαίνε. Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου έψαχναν καταφύγιο. Ηταν τρομερό», πρόσθεσε.

Ένας φωτογράφος του Ρόιτερς αντίκρισε πολλούς αστυνομικούς σοβαρά τραυματίες. Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε «μέρη ανθρωπίνου σώματος να πετάγονται στον αέρα», ενώ δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισε σπασμένα τα τζάμια ενός λεωφορείου που χρησιμοποιείτο για την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη διασκορπιστεί.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την αναμετάδοση εικόνων από την επίθεση, ένα μέτρο που λαμβάνουν έπειτα από κάθε αντίστοιχο γεγονός. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το γραφείο του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγει έρευνα για τις εκρήξεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα καταδίκασε με ανάρτηση της στο Twitter την «άνανδρη επίθεση», διαβεβαιώνοντας ότι στέκεται στο πλευρό «του τουρκικού λαού ενάντια στην τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στους τούρκους πολίτες και στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη».

Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων τα πρόσφατα χρόνια έχουν πλήξει την Τουρκία, με κάποιες από τις επιθέσεις να επιρρίπτονται σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες σε κούρδους αντάρτες.

Τον Ιούνιο, περίπου 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν από ένοπλη και βομβιστική επίθεση τριών φερόμενων τζιχαντιστών του ΙΚ στο κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

 

 

 

Η στιγμή της έκρηξης μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Μπεσικτάς, που εκείνη την ώρα βρισκόταν στον «αέρα» για το ρεπορτάζ του αγώνα.

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.