Κυτταρίτιδα, ένα πρόβλημα που έχει λύση _ άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη

Νέα Κυκλοφορία by Heaven Music – Άγγελος Ανδρέατος “Θα Είμαι Δίπλα σου” (Teaser)
08/03/2016
Γιάννης Εριφυλλίδης: Aνακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία ενός ομίλου κοινωνικού & πολιτικού προβληματισμού για την πόλη της Καβάλας
08/03/2016
Όλα

 

Τι είναι η Κυτταρίτιδα;

Είναι μια διαταραχή της ομοιογενούς κατανομής λίπους και νερού σε ορισμένες περιοχές του δέρματος με αποτέλεσμα την ανώμαλη υφή και πτύχωση του δέρματος και απώλεια της λείας επιφάνειας του, πολλές φορές με ορατές εμβαθύνσεις και όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Πρόκειται για μία μη φλεγμονώδη κατάσταση και όχι πραγματική πάθηση που εμφανίζεται στην πλειονότητα του δέρματος των γυναικών άνω των 20 ετών και έχει την αφετηρία της στην εφηβεία.

Σε τι ποσοστό πληθυσμού εμφανίζεται; 

Το 85-90% των γυναικών άνω των 20 θα εμφανίσει κάποιου βαθμού κυτταρίτιδα ενώ είναι σπάνια στους άνδρες εκτός περιπτώσεων ορμονικών διαταραχών όπως σε υπογοναδισμό , σ. Klinefelter, θεραπεία για καρκίνο προστάτη κλπ

 

e9f22c59-4176-42ae-ba3b-047bdd626c70

 

Ποιa είναι τα αίτια;

Η διαφορά στην αρχιτεκτονική του λιπώδους ιστού μεταξύ ανδρών και γυναικών εξηγεί την εμφάνιση της κυρίως σε γυναίκες. Λόγω της «κάθετης» φοράς των δοκίδων του συνδετικού ιστού μέσα στο λιπώδες στρώμα του γυναικείου υποδορίου λίπους προκαλείται η χαρακτηριστική εμφάνιση των «βαθουλωμάτων» ενώ αντιθέτως στους άνδρες οι δοκίδες διατάσσονται «χιαστί» μη επιτρέπωντας τη δημιουργία τέτοιων ανωμαλιών.

Έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες στην εμφάνιση του φαινομένου:

-Κληρονομικότητα

-Ορμονικές διαταραχές (π.χ σ.Πολυκυστικών ωοθηκών, ορμονοθεραπεία σε καρκίνο προστάτη)

-Κύηση

-Υπερβολικό βάρος, αφυδάτωση, έλλειψη άσκησης

-Κακή διατροφή, Κάπνισμα

Η  κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή των Μηρών και Γλουτών αλλά και στους βραχίονες-κοιλιακή χώρα. Είναι μύθος ότι οι αθλητές δεν πάσχουν από κυτταρίτιδα καθώς σε αυτούς όταν εμφανίζεται είναι πιο επιθετική.

Ταξινόμηση κατά Nürnberger και Müller

Στάδιο 0

Καμία ορατή αλλοίωση στην επιφάνεια του δέρματος.

Στάδιο Ι

Σε όρθια στάση ή σε ασθενή που ξαπλώνει δεν είναι ορατή κάποια αλλοίωση, αλλά σε πίεση του δέρματος ή σύσπαση μυών εμφανίζεται αλλοίωση δίκην φλοιού πορτοκαλιού.

Στάδιο ΙΙ

Η αλλοίωση δίκην φλοιού πορτοκαλιού είναι ορατή σε όρθια στάση χωρίς να χρειαστεί πίεση στο δέρμα.

Στάδιο ΙΙΙ

Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, με πίεση ή χωρίς και συνυπάρχουν εμβαθύνσεις και οζίδια.

 

kitaritida

 

Η κυτταρίτιδα διακρίνεται και σε Πρωτοπαθή και Δευτεροπαθή.

-Στην πρωτοπαθή κυτταρίτιδα δεν ενοχοποιείται κάποιο αίτιο για την εμφάνιση.

-Στην δευτεροπαθή κυτταρίτιδα συνήθως έχει προηγηθεί κάποιο τραύμα συνήθως μετά απο λιποαναρρόφηση, ενέσιμη   θεραπεία για λιποδιάλυση ή ίνωση υποδορίου που ακολουθεί κάποια λοίμωξη ή φλεγμονώδη πάθηση της περιοχής.

 

Ποιές είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις?

Έχουν προταθεί πολλές διαφορετικές θεραπείες για το πρόβλημα της κυτταρίτιτδας.

Γενικά σε κάθε ασθενή με κυτταρίτιδα συστήνεται η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η φυσική άσκηση όπως επίσης και η το τοπικό μασάζ της περιοχής για την βελτίωση της κυκλοφορίας.

Η χρήση των διαφόρων καλλυντικών-φαρμακευτικών προιόντων (περιέχοντα καφεινη,μεθυλξανθινες,εκχυλίσματα βοτάνων κλπ) τοπικά επιφέρει βελτίωση στο πρόβλημα σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και την απώλεια βάρους , αλλά βέβαια μόνο σε μικρά προβλήματα κυτταρίτιδας. Σε πολλές πριπτώσεις χρειάζονται πιο επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση όπως είναι:

  1. Ενέσιμη Μεσοθεραπεία
  2. Endermologie
  3. RF – Laser
  4. Λιποαναρρόφηση
  5. Διαδερμική εκτομή

Από τις παραπάνω μεθόδους ένας άκρως αποτελεσματικός συνδυασμός με πραγματικά χαμηλό κόστος και σχεδόν ανώδυνος είναι η ενέσιμη μεσοθεραπεία με Endermologie.

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία έχει ως στόχο τη βελτίωση της τοπικής κυκλοφορίας όπως επίσης και τη λιποδιάλυση.

Η μέθοδος στοχεύει κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και μέσα στο δέρμα και γίνεται με πολύ μικρές βελόνες που την καθιστά σχεδόν ανώδυνη. Έτσι μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ουσίες όπως η καφείνη, η αμινοφυλλίνη, η διμεθυλαμινοαιθανόλη κλπ που προκαλούν την αύξηση της μικροκυκλοφορίας αλλά και φωσφατιδυλοχολίνη ή L-καρνιτίνη που προκαλούν τοπική λιπόλυση στο υποδόριο.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 15-20 λεπτά αναλόγως της έκτασης του προβλήματος και επαναλαμβάνεται ανά 10-20 ημέρες. Συνήθως απαιτούνται 6-8 συνεδρίες για την ολοκληρωτική θεραπεία του προβλήματος αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και παραπάνω συνεδρίες. Στο μεσοδιάστημα της θεραπείας, δηλαδή ανάμεσα σε δύο μεσοθεραπείες γίνονται 2-3 συνεδρίες Endermologie που αποτελεί μορφή κυτταρικής διέγερσης μέσω μετάδοσης μηχανικών ερεθισμάτων.

Έτσι η συνδυασμένη διέγερση του υποδορίου ιστού, η βελτίωση της μικροκυκλοφορίας και η τοπική λιπόλυση δρουν συνδυαστικά για τη θεραπεία του προβλήματος της Κυτταρίτιδας. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα εκτός των περιπτώσεων όπου ο ασθενής ακολουθεί έναν ανθυγιεινο τρόπο ζωής που θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή την επανεμφάνιση του προβλήματος.

Μετά από κάθε θεραπεία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας δεν πρέπει πλεόν να θεωρείται άλυτο. Πλέον έχουμε πολλές μεθόδους για την καταπολέμηση της με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Μια επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό είναι το πρώτο βήμα για ένα πιο υγιές και καλλίγραμμο σώμα.

 

93ffbc98-2eff-48eb-8df9-f3a4cc3e8970

 

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης  Πλαστικός Χειρουργός

Δαγκλή 8 , Καβάλα Τηλ. 2510231388, Κιν. 6949421114

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευφθείτε την σελίδα: https://www.facebook.com/KPS.A.Triantafyllidis/?pnref=lhc(link is external)

alexandros-triadafilidis-plastikos-xeirourgos

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.