Kεφαλαλγία: Το τρίτο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως μετά την οσφυαλγία και την κατάθλιψη

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης στο Citylife24.gr (Βιογραφικό-Βίντεο)
11/09/2017
«Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ» του Charles Ludlam με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Φάνη Μουρατίδη
12/09/2017
Όλα

Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας σήμερα 12 Σεπτεμβρίου

Παναγιώτα Καρλατήρα 12/09/201706:43

 

Τον τελευταίο χρόνο ένας στους 12 Έλληνες είχε ημικρανία και 4 στους 10 είχαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως που μείωνε τις δραστηριότητές τους

Σε μια «σκοτεινή» πάθηση, συνυφασμένη μεν με τον χρόνιο πόνο και τη δυσθυμία, αλλά και υποτιμημένη συχνά από τους ίδιους τους πάσχοντες και τον ιατρικό κόσμο, είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα: στην κεφαλαλγία.

«Η 12η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αναγνώρισης της Κεφαλαλγίας Παγκοσμίως. Δεν αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα, ούτε προσπάθεια υπερτίμησης. Απλά υπενθυμίζεται και καταδεικνύεται το υποτιμημένο πρόβλημα» επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, κ. Δήμος-Δημήτριος Δ. Μητσικώστας.

Τα στοιχεία, που παραθέτει, αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος: η κεφαλαλγία είναι το 3ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα παγκοσμίως, μετά τη χρόνια οσφυαλγία και την κατάθλιψη, προκαλώντας σημαντική αναπηρία, με την έννοια της απώλειας χρόνου λόγω του πόνου.

Περισσότεροι από ένας στους 5 ανθρώπους έχει πονοκεφάλους που περιορίζουν τις δραστηριότητές του στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική του ζωή. Ένας στους 25 ανθρώπους έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που τον καθηλώνουν κυριολεκτικά.

Σε πρόσφατη πανελλαδική μελέτη της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας καταδείχθηκε πως τον τελευταίο χρόνο ένας στους 12 Έλληνες είχε ημικρανία και 4 στους 10 είχαν κεφαλαλγία τύπου τάσεως που μείωνε τις δραστηριότητές τους. Ένας στους χίλιους υπέφερε από αθροιστική κεφαλαλγία.

«Η αναπηρία στους ανθρώπους που έχουν συχνούς πονοκεφάλους δεν προσδιορίζεται εύκολα, ούτε είναι ορατή. Κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να ξεχωρίζουν. Αυτό το… make up είναι αμφίπλευρο: από τη μια πλευρά προστατεύει την ιδιωτικότητα, αλλά από την άλλη υποβιβάζει το πρόβλημα. Για αυτό και η κεφαλαλγία υποτιμάται σε όλα τα επίπεδα: στην κοινωνία, στην εργασία, ακόμη και στην οικογένεια. Η αναγνώριση δεν αγγίζει ούτε τον ιατρικό κόσμο, που πεισματικά υποτιμά τον πόνο και την κεφαλαλγία ειδικότερα. Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν.  Έχει συγκεκριμένους μηχανισμούς στον εγκέφαλο που έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς» εξηγεί ο κ. Μητσικώστας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση αλλά και πρόσβαση στις νέες εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. «Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους όταν χρησιμοποιούνται αλόγιστα και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τον πονοκέφαλό του. Ούτε το ξεμάτιασμα…» λέει με νόημα ο καθηγητής.

Η παγκόσμια έρευνα, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση, αποκαλύπτει νέες θεραπείες: Βιολογικοί παράγοντες απόλυτα εξειδικευμένοι για τη θεραπεία της ημικρανίας και συσκευές νευ-ερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών, όπως είναι η αθροιστική Κεφαλαλγία. Στη χώρα μας, πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των θεραπειών και οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τα θεραπευτικά δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Εταρία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, αλλά κυρίως με τις Ευρωπαϊκές Οργανώσεις πολιτών που υποφέρουν από Κεφαλαλγίες, προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να φωτίσει αυτό το σκοτεινό πεδίο. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας. Στενά συνεργαζόμενη με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας που δραστηριοποιεί τους πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους στην Ελλάδα, ενορχηστρώνει μια καμπάνια αναγνώρισης του προβλήματος. Ειδικά Κέντρα Κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας http://www.kefalalgia.gr/index.php/el) που καθοδηγούν με επιστημονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τους κεφαλαλγικούς ασθενείς.

 

http://www.protothema.gr/ugeia/article/712711/kefalalgia-to-trito-simadikotero-iatriko-provlima-pagosmios-meta-tin-osfualgia-kai-tin-katathlipsi/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.