ΑΣΦΑΛΙΣΗ Καταργείται «χαράτσι» σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε μη γενόσημα φάρμακα

Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά… -Σε κάθε πόλη της Ελλάδας, χιλιάδες μετανάστες
24/02/2016
Επιθυμία της οικογένειας. “Αυτός θα τραγουδήσει τα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Παντελή”
24/02/2016
Όλα

Καταργείται «χαράτσι» σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε μη γενόσημα φάρμακα

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού καταργείται υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού κ. Βορίδη που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλουν «χαράτσι» εφόσον επέλεγαν φάρμακο το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση που καταργείται εκτός από το ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ασφαλισμένοι κατέβαλλαν το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, εφόσον η διαφορά αυτή είναι έως 6 ευρώ. Εάν η διαφορά ήταν μεγαλύτερη, τότε το 50% της διαφοράς πλήρωναν οι ασφαλισμένοι ενώ το 30% επιβάρυνε τις φαρμακευτικές εταιρίες και το 20% επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση Βορίδη που είχε επιβληθεί η επιβάρυνση από την 01.03.2015, για τις ειδικές περιπτώσεις, που οι ασφαλισμένοι επέλεγαν φάρμακο, το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο ή μία θεραπευτική κατηγορία (cluster) του θετικού καταλόγου στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική ή περισσότερες δραστικές ουσίες σε διάφορες μορφές, συσκευασίες και περιεκτικότητες χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, εφόσον η διαφορά αυτή είναι έως € 6».

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «στις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής είναι μεγαλύτερη των € 6, το υπερβάλον ποσό καλύπτεται κατά 50% από τον ασθενή, 30% από τον ΚΑΚ ως rebate και κατά 20% από τον ΕΟΠΥΥ». Ετσι με την κατάργηση της απόφαση στις παραπάνω περιπτώσεις προκύπτει σημαντική ελάφρυνση των ασφαλισμένων.

www.dikaiologitika.gr

 

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.