Η γυμνάστρια που άλλαξε τη ζωή του Γιώργου.

Αξιοποίησε τον ακάλυπτό σου
19/10/2015
Νέος κύκλος συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης στην Εταιρεία Συγγραφέων
19/10/2015
Όλα

Ποια είναι η Ελληνίδα γκουρού της γυμναστικής που λειτούργησε καταλυτικά στην ψυχολογία του πρώην πρωθυπουργού,  ο οποίος κέρδισε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του ανοίγοντας μια νέα περίοδο στις αθλητικές του δραστηριότητες

«Μήτε νικών αμφάδην αγάλλεο, μήτε νικηθείς, εν οίκω καταπεσών οδύρεο», είχε πει ο αρχαίος ποιητής Αρχίλοχος. Το σοφό αυτό γνωμικό σημαίνει ότι «ούτε αν νικήσεις να χαίρεσαι πολύ, ούτε αν νικηθείς να κλαις και να οδύρεσαι στο σπίτι σου».

 

Αυτό το πνεύμα ενστερνίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που, όπως φαίνεται, αντιμετώπισε τον πολιτικό του εξοστρακισμό με περισσή ψυχραιμία. Οσοι, άλλωστε, συναντούν σήμερα τον 63χρονο πολιτικό επιβεβαιώνουν ότι έχει επανακτήσει απόλυτα την καλή διάθεση και την αθλητική φόρμα του, ατενίζοντας με ιδιαίτερη αισιοδοξία το μέλλον. Και μπορεί προσφάτως η γνωστή ατάκα των κοντινών του ανθρώπων, «οι Παπανδρέου πάντοτε επιστρέφουν», να διαψεύστηκε πανηγυρικά, ο ίδιος, όμως, έχει αναζητήσει και ανακαλύψει μια άλλου είδους επιστροφή. Στις πολιτικού χαρακτήρα τεκτονικές αλλαγές των τελευταίων ετών προστέθηκε και άλλη μια: ο φανατικός της γυμναστικής ανακάλυψε το pilates και ό,τι αυτό του έφερε στη ζωή. Απαρνήθηκε τις παλιές του συνήθειες, που περιελάμβαναν μηχανήματα με βάρη, κολύμπι και ατέλειωτο διάδρομο, χάριν της νεαρής γυμνάστριας του pilates Αρτέμιδος Παπακωνσταντοπούλου.

Θέλοντας να διασφαλίσει την ιδιωτικότητά του, ο κ. Παπανδρέου άλλαξε γυμναστήριο και από εκείνο της Νέας Ερυθραίας βρέθηκε στην Κηφισιά, στο «Mind & Body». Η επιλογή του αυτή απέβη καθοριστική καθώς εκεί γνώρισε τη γυμνάστρια με τους δεκάδες ορκισμένους μαθητές. Πρόκειται για τη γυναίκα που λειτούργησε καταλυτικά στην ψυχολογία του και τον κέρδισε ολοκληρωτικά.

«Ηταν η περίοδος που είχαν γκρεμιστεί σχεδόν όλα στο πολιτικό πεδίο και το μέλλον έμοιαζε σκοτεινό», σχολιάζει άνθρωπος του περιβάλλοντός του. Η Αρτεμις τον ανέλαβε αποκλειστικά, γεγονός που όλα δείχνουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της ψυχολογίας του.

Φίλοι του μας είπαν ότι αφιερώθηκε με πρωτοφανή ζήλο στα ατομικά μαθήματα pilates, εντυπωσιάζοντάς την με το πάθος και την αφοσίωσή του. Η ίδια δεν δίστασε να μοιραστεί με δικούς της ανθρώπους τον θαυμασμό της για τον μαθητή της. Ο Γιώργος, μάλιστα, περιόρισε για χάρη της καλλίγραμμης Αρτέμιδος ακόμα και την ενασχόλησή του με το αγαπημένο του ποδήλατο αλλά και το κανό. Τις ελεύθερες ώρες του τις αφιερώνει τον τελευταίο καιρό στα μαθήματα της δυναμικής γυμνάστριας. Ακόμα και τώρα, όμως, λίγες ώρες την εβδομάδα επιδίδεται στο αγαπημένο του spinning, την εξοντωτική γυμναστική με τα στατικά ποδήλατα που έχει τεράστια πέραση στο Λος Αντζελες.

Για τους μυημένους, η Αρτεμις θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρισμένες καθηγήτριες pilates στην Αθήνα. Το γραμμωμένο, άλλωστε, κορμί της και η εύθυμη προσωπικότητά της την έχουν αναδείξει σε ψυχή του γυμναστηρίου. Οσοι γυμνάζονται εκεί τη ζητούν φανατικά, μια και είναι η υπεύθυνη του προγράμματος και καταβάλλουν 40 ευρώ για ένα ολοκληρωμένο μάθημα pilates. Η Αρτεμις αρχικά άκουσε, κατέγραψε και τελικά σχεδίασε ένα μοναδικό πρόγραμμα για τις ανάγκες του κ. Παπανδρέου με σκοπό να συμβάλει στη σωματική και ψυχική τόνωσή του.


Η φράση που τη χαρακτηρίζει και έχει εμπνεύσει τον Γιώργο είναι «strength, flexibility, humοur», ήτοι δύναμη, ευλυγισία, χιούμορ

Το πάθος για τη γυμναστική, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός κοινός παρονομαστής τους. Η Αρτεμις, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, αγαπούν ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε ανακάλυψε και διδάχτηκε η νέα γυμνάστρια τη μέθοδο pilates. «Παρόλο που γυμναζόμουν για χρόνια με δυναμισμό και επιμονή, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που δοκίμασα να προπονηθώ με τη μέθοδο pilates ανακάλυψα μια δραματική διαφορά στο σώμα μου: ήταν τονωμένο όσο ποτέ, δυνατό και ευλύγιστο. Η εγγραφή μου στο εξειδικευμένο τμήμα για εκπαιδευτές pilates ήταν αναπόφευκτη», έχει δηλώσει η ίδια.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών της στις ΗΠΑ, η Αρτεμις εργάστηκε πλάι σε έναν από τους πλέον γνωστούς γυμναστές της Βρετανίας. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα αφιερώθηκε στα ατομικά μαθήματα, συγκεντρώνοντας μια εκλεκτή πελατεία.

Ο Γιώργος είναι γοητευμένος με τη νέα του συνήθεια. Χρησιμοποιώντας το ειδικό στρώμα pilates ασκεί τους μυς του χωρίς επιβάρυνση και κυρίως χωρίς να στερείται την ευλυγισία του. Με τη βοήθεια της Αρτέμιδος έχει διορθώσει την κακή στάση του σώματος, ενώ έχει μειώσει και το άγχος του. Η φράση, άλλωστε, που του λέει συνήθως κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι «strength, flexibility, humοur», ήτοι δύναμη, ευλυγισία, χιούμορ. Η σύζυγός του Αντα δεν φαίνεται να υιοθετεί τον ενθουσιασμό του. Τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός επιδίδεται σε εντυπωσιακές ασκήσεις στρέτσινγκ η ίδια προπονείται μόνη της στον στίβο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι διαφορετικές ενασχολήσεις τους, αλλά και τα συχνά ταξίδια του συζύγου της κάποιες φορές αναγκάζουν το άλλοτε αχώριστο ζευγάρι να μένει μακριά.

Η μοναξιά της Αντας

Παρασκευή πρωί και η κυρία Παπανδρέου παρκάρει το αυτοκίνητό της στον Φάρο του Ψυχικού, στον παράδρομο της Κηφισίας. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα θα διαβεί τη βαριά γυάλινη πόρτα του κομμωτηρίου των «λίγων και εκλεκτών» με την επωνυμία Βαγγέλης Χατζής και, όπως πάντα, το χτένισμά της θα επιμεληθεί ο ίδιος ο κομμωτής. Αλλωστε το επισκέπτεται χρόνια τώρα, ακόμα και όταν το τιμολόγιό του είχε κριθεί υπερβολικό, ειδικά για σύζυγο πρωθυπουργού μιας πτωχευμένης χώρας.

Την ίδια ώρα ο επί 26 χρόνια σύζυγός της βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Κίνα, προκειμένου να παραβρεθεί σε ομιλία για την ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία. Είχε προηγηθεί άλλο ένα το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, με την παρέμβασή του στη δημόσια συζήτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Παπαν­δρέου παρέμεινε εκτός Ελλάδας για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Ούτε, όμως, μετά την Κίνα θα επιστρέψει για πολύ στη συζυγική εστία. Εχει ήδη προγραμματίσει ένα ακόμα ταξίδι στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αγκόλα, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με ατζέντα τους πρόσφυγες, την τρομοκρατία και την ανάπτυξη της ηπείρου.

Ο ΓΑΠ λείπει περισσότερο από μισό χρόνο στο εξωτερικό, καθώς μετά την όχι και τόσο εθελούσια απομάκρυνσή του από την εγχώρια πολιτική σκηνή δίνει ομιλίες επί πληρωμή, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο διάστημα η σύζυγός του σπάνια τον συνοδεύει σε αυτές τις εξορμήσεις του, παρότι ανέκαθεν μοιράζονταν την αγάπη τους για τα ταξίδια.

Η εμφανώς αδυνατισμένη και πιο ξανθιά από ποτέ Αντα τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει τη δική της ρουτίνα, στην οποία προτεραιότητα έχουν η μοναχοκόρη της Μαργαρίτα και οι δικοί της άνθρωποι. Τα δε πρωινά του Σαββάτου απολαμβάνει τον καφέ της σε μαγαζιά της Κηφισιάς, επισκέπτεται τον οίκο Armani, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι φίλος της, για να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της, πίνει κρασί με τις φίλες της στο γνωστό γωνιακό wine bar «Ombra» στο Ψυχικό και απολαμβάνει ψάρι στο «Καστελόριζο» στη Νέα Κηφισιά.

Κυρίως, όμως, λατρεύει να περνά ποιοτικό χρόνο με την 26χρονη κόρη της στο Λονδίνο ή στην Κρήτη, όπου η δεύτερη εργάζεται ως φοιτήτρια στην πανεπιστημιακή έρευνα. Μαμά και κόρη είναι αχώριστες. Οταν βρίσκονται στη βροχερή βρετανική πρωτεύουσα επιλέγουν να δουν θεατρικές παραστάσεις, πηγαίνουν για ψώνια στο «Selfridges» και κάνουν βόλτα στο Νότινγκ Χιλ.

Μαργαρίτα, ο συνδετικός κρίκος

Η Μαργαρίτα αποτελούσε ανέκαθεν τον συνδετικό κρίκο του ζεύγους Παπανδρέου. Και οι δύο της έχουν τεράστια αδυναμία και δηλώνουν σε όλους τους τόνους πόσο περήφανοι είναι για την ακαδημαϊκή της πρόοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή βιολόγος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη δύσκολη μετάβαση που βίωσε το ζευγάρι. Αυτή ήταν που άσκησε και στους δύο τεράστια πίεση για να βάλουν στην άκρη τα προβλήματά τους και να βρουν μια κάποιου είδους ισορροπία στην κοινή τους ζωή. Ο κ. Παπανδρέου, άλλωστε, έχει βιώσει στο παρελθόν ένα διαζύγιο και τις επιπτώσεις του, καθώς ο επεισοδιακός χωρισμός του από την Εύα Ζησιμίδου τη δεκαετία του 1980 δεν άφησε και τόσο ανεπηρέαστο τον γιο του Αντρίκο.

Ακόμα και κοινοί φίλοι του ζευγαριού παραδέχονται ότι οι ισορροπίες ανατράπηκαν για τα καλά όταν ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε για πρώτη φορά εκτός Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο.

Η ήττα ήταν αναμφισβήτητα μεγάλη και η καθημερινότητά τους άλλαξε δραματικά.

Ηταν αρχές Φεβρουαρίου του 2004 όταν, ως νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ξεκινούσε τη μεγάλη πορεία προς τον λαό με αφετηρία την οικία της οικογένειας στο Καστρί και τελικό προορισμό τη γενέτειρά της, το Καλέντζι Αχαΐας. Το ταξίδι εκείνο τελείωσε άδοξα με την αναγκαστική παραίτησή του από την πρωθυπουργία το φθινόπωρο του 2011, αλλά ο πολιτικός χειμώνας του δεν είχε ακόμα τελειώσει.


Ο Γιώργος, για χάρη της καλλίγραμμης Αρτέμιδος, περιόρισε ακόμα και την ενασχόλησή του τόσο με το αγαπημένο του ποδήλατο όσο και με το κανό και αφιερώνει πια τις ελεύθερες ώρες του στα μαθήματα της δυναμικής γυμνάστριας

Η ίδρυση νέου κόμματος, και συγκεκριμένα του Κινήματος (ΚΙΔΗΣΟ), με σκοπό τη συμμετοχή στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου αποδείχτηκε άστοχη κίνηση.

Η απόφασή του να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα ήταν ένας από τους λόγους συνεχούς έντασης μεταξύ του ζευγαριού. Η ίδρυση του Κινήματος ήταν αποτέλεσμα δραματικών διαβουλεύσεων με όλη την οικογένεια Παπανδρέου: τα αδέλφια του, τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Η Αντα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική. Φοβόταν ότι η ίδρυση νέου κόμματος δεν θα είχε προοπτικές επιτυχίας. Αυτό δεν θα είχε ως συνέπεια μόνο να τσαλακωθεί το όνομα της οικογένειας και να τερματιστεί άδοξα ο πολιτικός βίος του συζύγου της, αλλά θα ενταφίαζε και τις πολιτικές προοπτικές της Μαργαρίτας. Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού δεν έκρυψε ποτέ στον κύκλο της ότι προόριζε τη μοναχοκόρη της για διάδοχο της οικογένειας Παπανδρέου.

Τελικώς επικράτησε η γνωστή τάση του Γιώργου να «κάνει του κεφαλιού του». Προς την ίδρυση νέου κόμματος τον παρότρυναν και οι υπεραισιόδοξες φωνές στην οικογένεια, η υπερήλικη μητέρα του που ακόμα ασκεί επιρροή πάνω του, και η αδελφή του Σοφία.

Τα σύννεφα στη σχέση

Η μετατροπή της μεγάλης επιστροφής σε άδοξο τέλος βάρυνε πολύ το κλίμα στο σπίτι των Παπανδρέου στο Καστρί.

Η πτώση αποδείχτηκε βίαιη και η προσαρμογή του ζευγαριού στις νέες συνθήκες πολύ δύσκολη.

Ο κ. Παπαν­δρέου αποσύρθηκε από την εγχώρια πολιτική σκηνή και από τους δικούς του ανθρώπους. Στράφηκε στο εξωτερικό, εκεί που ένιωσε ότι χαίρει ακόμα εκτίμησης.

Οταν βρισκόταν στην Αθήνα αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στη γυμναστική και δεν ήταν λίγες οι φορές που περνούσε τα βράδια του σε φιλικά σπίτια στην Κηφισιά. Ως συνέπεια αυτού, το ζευγάρι έμενε κάτω από την ίδια στέγη λιγότερο από έξι μήνες τον χρόνο.

Η Αντα ένιωσε ξεκρέμαστη, χωρίς βασική απασχόληση. Μέχρι τότε βρισκόταν δίπλα στον σύζυγό της, στηρίζοντάς τον με κάθε τρόπο. Είχε, άλλωστε, από νωρίς επιλέξει να εγκαταλείψει την καριέρα της. Είχε παραιτηθεί από την Ολυμπιακή όπου εργαζόταν επί σειρά ετών στην Τεχνική Διεύθυνση, στο Τμήμα Συντήρησης Αεροσκαφών.


Η ίδρυση του Κινήματος ήταν αποτέλεσμα δραματικών διαβουλεύσεων με όλη την οικογένεια Παπανδρέου, με την Αντα, όμως, να είναι επιφυλακτική. Φοβόταν ότι αυτή η κίνηση του Γιώργου δεν θα είχε ως συνέπεια μόνο να τσαλακωθεί το όνομα της οικογένειας, αλλά θα ενταφίαζε και τις πολιτικές προοπτικές της Μαργαρίτας

Ολοι όσοι τη γνώριζαν από τα φοιτητικά χρόνια της στην Πάτρα μιλούν για μια όμορφη γυναίκα, δυναμική και αντισυμβατική, ευφυή, που όταν παντρεύτηκε αποφάσισε να παίξει τον ρόλο της ισχυρής συζύγου του «πρίγκιπα» της οικογένειας Παπανδρέου. Η μόνη δραστηριότητα που επέτρεψε στον εαυτό της κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου της ήταν ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στη Γαλλική Λογοτεχνία.

Για χρόνια ήταν ο έμπιστος σύμβουλος και όποτε χρειαζόταν ο κριτής του συζύγου της. Συχνά βρέθηκε στην αντίπερα όχθη με την οικογένεια Παπανδρέου. Ηταν κι αυτή ένας από τους λίγους που ύστερα από την εκλογική ήττα του 2007 έπεισαν τον Γιώργο να μην παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει στην εσωκομματική μάχη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και μετά από δύο χρόνια να βρεθεί πανηγυρικά στην πρωθυπουργία.

«Αχώριστο δίδυμο»

Συνόδευε τον σύζυγό της σχεδόν παντού και παρακολουθούσε όλες σχεδόν τις ομιλίες του, ενισχύοντας την εντύπωση ότι «λειτουργούν σαν αχώριστο δίδυμο και στην πολιτική». Ακόμα και όταν η Αντα είχε μετατρέψει το Αθήνα – Λονδίνο σε Παγκράτι – Κολιάτσου για να βρίσκεται κοντά στην κόρη της που σπούδαζε Βιολογία σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δεν παραμελούσε τις ανάγκες του συζύγου της. Σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν ζήσει κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου το ζευγάρι, αυτή ήταν που έπαιζε τον ρόλο της ήρεμης δύναμης.
Οι ίδιες πηγές λένε χαρακτηριστικά: «Τότε, μόνο η Αντα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά στις αγωνίες του». Κατά γενική ομολογία, άλλωστε, λειτουργούσαν σαν ομάδα, αν και πάντα ο Γιώργος διαβουλευόταν με τη μητέρα και τα αδέλφια του.

Εκείνες οι μέρες μοιάζουν σήμερα πολύ μακρινές. Η καθημερινότητα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το γνωστό ζευγάρι. Και οι δύο έχουν υιοθετήσει έναν πιο ανεξάρτητο τρόπο ζωής.

Οι κοινές τους έξοδοι έχουν εκλείψει. Η Αντα έχει στραφεί στις πιο κοντινές φίλες της και ο Γιώργος στους ελάχιστους συνεργάτες του και κυρίως στη γυμναστική. Δεν θα ήταν υπερβολή υπό αυτή την έννοια να ειπωθεί ότι πιο πολύ βλέπει τη γυμνάστριά του Αρτέμιδα παρά οποιονδήποτε άλλον!

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι χώρισε, όπως γράφτηκε και διαψεύστηκε λίγο αργότερα. Ατομα του περιβάλλοντός τους ισχυρίζονται ότι οι δυο τους παραμένουν οικογένεια, τηρώντας, όποτε βρίσκονται μαζί, την καθημερινότητα του έγγαμου βίου τους. Επιλέγουν να περνούν μαζί κάποιες οικογενειακές στιγμές όπως οι γιορτές. Η Κρήτη, μάλιστα, παραμένει ο αγαπημένος τους προορισμός, ενώ κάνουν και επιλεκτικές εμφανίσεις σε σπίτια στενών φίλων.

Το ζευγάρι, μάλιστα, φροντίζει να εξασφαλίζει ποιοτικό χρόνο, ειδικά όταν βρίσκεται στην Αθήνα η αγαπημένη κόρη τους Μαργαρίτα, που «ήταν, είναι και θα παραμείνει το μεγαλύτερό τους επίτευγμα και ο κοινός τους στόχος, καθώς η νεαρή δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις πολιτικές φιλοδοξίες που της ενέπνευσε από πολύ νωρίς η μητέρα της».

http://www.protothema.gr/greece/article/519225/i-gumnastria-pou-allaxe-ti-zoi-tou-giorgou-polu/
citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.