Ο Οκτώβριος είναι γεμάτος με χρωματικές αντιθέσεις!
08/10/2019
1η ημερίδα: Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Μύθοι και Αλήθειες
11/10/2019
Όλα

Ο Σωκράτης είπε: ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ.

Δηλαδή, η ζωή που δεν εξετάζεται δεν αρμόζει σε άνθρωπο. Αν κάτι μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη μας είναι η νοημοσύνη μας, η λογική μας, η σκέψη και η σκέψη πάνω στην σκέψη, δηλαδή η συνείδησή μας.
Η φιλοσοφία είναι απαραίτητη σε κάθε άνθρωπο και σε όλες τις περιόδους και τις καταστάσεις της ζωής του, πόσον μάλλον σε περιόδους κρίσης, στις οποίες το άτομο νιώθει αποπροσανατολισμένο, ανασφαλές και φοβισμένο. Δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες φιλόσοφοι ή να έχουμε ειδικές σπουδές για ωφεληθούμε από τη φιλοσοφική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες ένας άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει με αρνητικό τρόπο ή να δράσει θετικά.
Έχουν τη δυνατότητα, μελετώντας νηφάλια τις συνθήκες, να κατανοήσουν την κατάσταση, να βάλουν προτεραιότητες, να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές, να διακρίνουν τις εναλλακτικές, να θέσουν νέους στόχους, να βάλλουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους
Η κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και μεγάλο μέρος του πλανήτη, δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική, αλλά πρωταρχικά κρίση αξιών και νοήματος

Η κρίση μας αναγκάζει βίαια να βγούμε από τον εγωκεντρισμό και να αναζητήσουμε τον συνάνθρωπο, να κάνουμε αυτοκριτική και να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας… Ο κίνδυνος ενώνει τους ανθρώπους, τους δραστηριοποιεί και τους εμπνέει. Ξαναβάζει σε λειτουργία τη σκέψη και φέρνει στην επιφάνεια την ξεχασμένη αλληλεγγύη.
Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του απάνθρωπου ανταγωνισμού και της αδιαφορίας, με εκείνη της συντροφικότητας και της συνεργασίας. Η κατάσταση είναι ζοφερή, αλλά δεν είναι απελπιστική
Στην κρίσιμη αυτή ιστορική καμπή η εφαρμοσμένη φιλοσοφία, με τις διδασκαλίες των προγόνων μας αλλά και των σοφών όλων των λαών, μπορεί να διαδραματίσει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πρέπει να μάθουμε να συλλογιζόμαστε με νηφαλιότητα και ορθό λόγο, να διακρίνουμε το ουσιαστικό από το επουσιώδες και το αληθινό από το ψεύτικο, να ξαναβρούμε την αρμονική σύνδεσή μας με τους ρυθμούς της φύσης, να αποκτήσουμε ακεραιότητα.

Στο Φιλοσοφικό Καφενείο δεν παραδίδουμε μαθήματα φιλοσοφίας, αλλά μάλλον δίνουμε το κίνητρο για τη μελέτη και την εφαρμογή του στοχασμού, στην καθημερινότητα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Υποχρεωτική κατανάλωση ροφήματος για το καφέ που μας φιλοξενεί)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αλεξανδρα Παπαδοπούλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:http://www.fossedrasi.gr/ και Σελίδα Φιλοσοφικό Καφενείο Καβάλας

https://www.facebook.com/events/2144064922560099/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.