Γέλιο: Το μυστικό για μια ευτυχισμένη σχέση

Απεργούν και οι δικηγόροι της Αθήνας την Πέμπτη
02/12/2015
Πάνε για 2ο φιάσκο στη ΝΔ
02/12/2015
Όλα

Το γέλιο, λένε, είναι το καλύτερο φάρμακο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα οφέλη του γέλιου είναι σημαντικά όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για τις σχέσεις μας. Τα ζευγάρια που καταφέρνουν να ξεπερνούν τα προβλήματα και τις συγκρούσεις μέσα από το γέλιο και το χιούμορ, έχουν τελικά πιο ευτυχισμένες και πιο ουσιαστικές σχέσεις.

Το μυστικό για μια υγιή σχέση δεν είναι, βέβαια, απλά το γέλιο. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια ξέρουν πώς να απολαύσουν τις ευτυχισμένες στιγμές που περνούν μαζί και πώς να χρησιμοποιήσουν το γέλιο για να χτίσουν μια δυνατή σχέση. Για αυτό κάθε φορά που πρέπει να λύσουν ένα πρόβλημα, εστιάζουν στο πρόβλημα χωρίς να παίρνουν κάτι προσωπικά ή στα σοβαρά και προσπαθούν να βρουν λύσεις αντί να ρίξουν το φταίξιμο στον άλλο. Όταν κάποιος περνάει χρόνο με τον σύντροφό του γελώντας, γίνεται ο ίδιος μια πηγή θετικής ενέργειας με αποτέλεσμα να ταυτίζεται στα μάτια του συντρόφου του με θετικές εμπειρίες, δίνοντας του έτσι κίνητρο και διάθεση να παραμείνει στη σχέση.

Τα θετικά συναισθήματα που δημιουργεί το γέλιο, εντούτοις, παρέχουν κάτι παραπάνω από μια καλή ψυχολογική διάθεση. Σύμφωνα με την Sophie K.Scott του University College του Λονδίνου, επικεφαλής σε σχετική έρευνα για τα οφέλη του γέλιου, το γέλιο «είναι ένα από τις θετικές συναισθηματικές εκφράσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την μείωση των αγχωτικών αντιδράσεων σε αρνητικά συναισθήματα με τέτοιο τρόπο που μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από τους υπόλοιπους τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων».

Η ερευνητική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη της τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας έρευνας σε ζευγάρια μέσης ηλικίας, συμπέραναν ότι τα ζευγάρια που καταφέρνουν να αισθανθούν καλύτερα εν μέσω κάποιου προβλήματος δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένα από το γάμο τους. Σύμφωνα με ην έρευνα, τα ζευγάρια αυτά είχαν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκουν τρόπους για να αισθανθούν καλύτερα και να ελέγξουν τα συναισθήματά τους (όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, ο εκνευρισμός). Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η ικανότητα της συζύγου να ελέγξει τα συναισθήματά της και να αισθανθεί καλύτερα έχει μεγαλύτερο όφελος για τον γάμο.

Πηγη http://www.kathimerini.gr/835464/article/gynaika/sxeseis/gelio-to-mystiko-gia-mia-eytyxismenh-sxesh

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.