Δωρεάν στήριξη σε αλκοολικούς

Οικογενειακά Μπουκώματα – Nobody's perfect!
20/11/2015
Κεφαλλονιά: 33χρονος παντρεύτηκε 85χρονη! Φώτο
21/11/2015
Όλα

«Χρειάστηκα 30 χρόνια να παραδεχτώ ότι έχω πρόβλημα και ξέρω ότι θα πεθάνω με αυτό» λέει ο κ. Παναγιώτης, ένας ηλικιωμένος αλκοολικός και τονίζει ότι το πρόβλημά του απαιτεί μόνιμη αρωγή. «Μια φίλη μου κύλησε ξανά μετά 4,5 χρόνια. Επρεπε να το είχα καταλάβει από το γεγονός ότι κλεινόταν στον εαυτό της. Πίστεψε ότι είχε ξεφύγει, όμως δεν ξεφεύγεις ποτέ» συνεχίζει ο ίδιος. Ανάλογη είναι και η ιστορία του Θανάση, ενός τριαντάχρονου, ο πατέρας του οποίου είναι αλκοολικός με προβλήματα συμπεριφοράς. Πέρυσι, ο Θανάσης πήγε με τον πατέρα του στην πιλοτική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας για αλκοολικούς του Δήμου Αθηναίων, αφού δεν άντεχαν πλέον οικονομικά να επισκέπτονται ιδιώτη ψυχίατρο.

Η μονάδα, η οποία προσέφερε φροντίδα σε είκοσι οικογένειες συνολικά πέρυσι, θεωρήθηκε πετυχημένη και φέτος ο Δήμος αποφάσισε να τη μονιμοποιήσει. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ, ΕΣΚΟΠΑ, τα δημοτικά ιατρεία παρέχουν δωρεάν ιατρική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης, κάθε Δευτέρα στο «Καλφοπούλειο» 1ο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων. «Οταν εγκατασταθεί μια εξάρτηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αντιμετώπισή της γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικές η πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα» εξηγεί η κ. Ευαγγελία Τσαπατσάρη, υπεύθυνη του γραφείου δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων. Στην πράξη, τα ιατρεία του Δήμου λειτουργούν σαν κέντρα μιας στάσης, όπου γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και παραπομπή στην κατάλληλη υπηρεσία ή δομή, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση τα κλαμπ του ΕΣΚΟΠΑ. «Ο αλκοολισμός είναι συνήθως η κορυφή του παγόβουνου – από κάτω κρύβονται συσσωρευμένα προβλήματα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό το κομμάτι της πρόληψης και της συνεργασίας των δομών» λέει η κ. Στέλλα Χρηστίδη, υπεύθυνη του ΚΟΠΑ Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά των Ελλήνων ως προς την κατανάλωση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Απ’ τη μια πλευρά υπάρχει μείωση των τροχαίων στα οποία εμπλέκεται το αλκοόλ και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους, από την άλλη αυξάνονται τα αιτήματα προς τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των σοβαρών περιπτώσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούσαν το 2013, 62 ευρώ τον μήνα σε οινοπνευματώδη και καπνό, ποσό που έμεινε αμετάβλητο και την επόμενη χρονιά. Επιστημονική έρευνα του 2014 έδειξε ότι το 30% των εφήβων μέχρι 14 ετών που συμμετείχε στην έρευνα είχε καταναλώσει αλκοόλ τον περασμένο μήνα. Το ίδιο ποσοστό το 2010 ήταν 41% και η εξήγηση είναι η μείωση του χαρτζιλικιού και ακολούθως το ποσό που μπορούν να διαθέσουν οι έφηβοι για αλκοόλ. Το 2013 όμως καταγράφηκε για πρώτη φορά αυξητική τάση στους χρήζοντες θεραπεία λόγω αλκοολισμού. «Υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν τον αλκοολισμό με την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, αυτοί που ζητούν τις υπηρεσίες μας μιλούν για αυξημένο στρες στο οικογενειακό περιβάλλον ή συνδέουν την κατάχρηση αλκοόλ με την ανεργία. Μεγαλώνει το πεδίο μέσα στο οποίο εκφράζεται ο αλκοολισμός και αυτό χρειάζεται προσοχή» εξηγεί η κ. Ιωάννα Βαλσαμίδου, θεραπεύτρια του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Αλφα, για αλκοολικούς.

Κλήσεις σε ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ δέχτηκε 102 κλήσεις για προβλήματα σχετιζόμενα με το αλκοόλ το 2013 και 125 το 2014. Φέτος, όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο οι κλήσεις είχαν ανέβει στις 132, ένδειξη που προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο Δήμος Αθηναίων και τα ΕΣΚΟΠΑ σχεδιάζουν εκτεταμένες δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία και χώρους εργασίας με στόχο τη μείωση της μέσης κατανάλωσης αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό και κυρίως στους νέους. Ο Θανάσης θεωρεί ότι η προσέγγιση είναι σωστή, όχι μόνο γιατί είναι δωρεάν, αλλά και γιατί μπορεί να βρει υποστήριξη και ο ίδιος ως μέλος οικογένειας αλκοολικού. «Συζητάμε πράγματα που δεν μπορείς να καταλάβεις αν δεν έχεις εμπειρία του προβλήματος» λέει ο ίδιος. Αίτημά του να βρεθούν μόνιμοι χώροι συνάντησης, αφού προς το παρόν τόσο τα ΕΣΚΟΠΑ όσο και άλλες ομάδες υποστήριξης συναντιούνται σε όποιο διαθέσιμο χώρο βρίσκουν.

http://www.kathimerini.gr/839438/article/epikairothta/ellada/dwrean-sthri3h-se-alkoolikoys

 

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.