Αγαλμα της Κυβέλης βρέθηκε άθικτο μετά από 2.100 χρόνια

Ελλάδα: Ο πιλότος που άναψε 367 καντήλια [Εικόνες]
10/09/2016
Θάσος – Ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά
10/09/2016
Όλα

Καταχώθηκε στα χαλάσματα των καταστροφών τις οποίες προκάλεσε εισβολή Ρωμαίων στρατιωτών στον Πόντο. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων.
Το μαρμάρινο άγαλμα βρήκαν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι στον Πόντο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην επαρχία Ορντού, τα ελληνικά Κοτύωρα για πολλούς αιώνες…
Με ύψος 1.10 μέτρα και βάρος 200 κιλά, το άγαλμα της θεάς Κυβέλης που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε πόσο πλούσια σε τέχνη κι ιστορία είναι η γη του Πόντου. Το άγαλμα που εντοπίσθηκε στην ανασκαφή αρχαίου φρουρίου είναι σχεδόν ακέραιο –λείπουν τα χέρια της θεάς – και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
Συγκεκριμένα το άγαλμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, που είναι επικεφαλής 25 αρχαιολόγων που συμμετέχουν στην ανασκαφή, πρόκειται για άγαλμα που παρουσιάζει τη θεά καθισμένη σε θρόνο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΄Εθνους, το άγαλμα καταχώθηκε στα χαλάσματα των καταστροφών τις οποίες προκάλεσε εισβολή Ρωμαίων στρατιωτών. Πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας και σύντομα θα μεταφερθεί ε Μουσείο. Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Ελληνικού Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα από τον ρωμαϊκό στρατό.
 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Pontos news
http://www.thetoc.gr/politismos/article/brethike-sxedon-athikto-2100-eti-agalma-kubelis-diatirithike-se-xalasmata

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.