Ανησυχία για την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά

45χρονος στην Καβάλα ασελγούσε σε ανήλικα
11/08/2016
Η ιστορία του τουκάν Grecia που ζει με προσθετικό ράμφος και έγινε ντοκιμαντέρ
11/08/2016
Όλα

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν η ανάκληση της άδειας τίθεται σε ισχύ μόνο για τη φετινή χρονιά

Ανησυχία εκφράζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσουν την τέλεση της λειτουργίας ανήμερα της εορτής στις 15 Αυγούστου, στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.
Το γεγονός της ανάκλησης της άδειας, ύστερα από πέντε συνεχή έτη κατά τα οποία επιτράπηκε από τις τουρκικές αρχές η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση σε χιλιάδες Πόντιους ανά τον κόσμο και κυρίως στους Έλληνες οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην περιοχή τις ημέρες αυτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων, dogma.gr, η επίσημη αιτιολογία που δίνουν οι τουρκικές αρχές είναι ότι στο μοναστήρι πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης λόγω προβλημάτων στατικότητας που παρουσιάστηκαν.
Ωστόσο, κύκλοι του Πατριαρχείου καθώς και εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής.
Η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, έπειτα από 88 χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε δώσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές. Η άδεια να ανοίγει η Μονή για μία ημέρα το χρόνο ήταν διαρκής καθώς δεν είχε χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στο τέλος Μαΐου οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ανακαλείται η άδεια, ενώ δεν διευκρίνισαν εάν η ανάκληση θα ισχύσει μόνον για φέτος.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την Νέα Δημοκρατία «Δυστυχώς, φέτος η Ορθοδοξία δεν θα εορτάσει τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούν εκεί οι αρμόδιες τουρκικές αρχές. Λυπούμαστε πολύ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Το θέμα σχολίασε στον ΣΚΑΪ και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημείωσε ότι «είναι σημαντικό γεγονός που πρέπει να παρακολουθήσουμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι η χρονική συγκυρία αλλά και ο τρόπος που η Άγκυρα χειρίζεται ταυτόχρονα το θέμα με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τυχαία. Το ζήτημα όπως επεσήμανε, δεν είναι άμοιρο και των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία.
http://www.protothema.gr/greece/article/602106/anisuhia-gia-tin-apagoreusi-tis-leitourgias-stin-panagia-soumela-/

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.