H θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (Botox, Dysport) δεν πρέπει να είναι θέμα taboo.

Πρόταση-σοκ στους Financial Times: Να κρατήσει η Αθήνα τους μετανάστες και η Γερμανία να της διαγράψει χρέος
26/01/2016
Συγκλονιστικά ευρήματα σε ορθόδοξη εκκλησία στην Καππαδοκία (Φωτο-Βίντεο)
27/01/2016
Όλα

Από την πρώτη παρατήρηση του φαινομένου της παράλυσης μυών – νόσου Αλλαντίασης από τον DrKerner το 1817 και την πρώτη ιατρική εφαρμογή της Αλλαντοικής τοξίνης από τους Οφθαλμιάτρους Scott και Schanzτο 1980 σε ασθενείς με Στραβισμό, φτάσαμε στο 2002 ώστε το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Botox να πάρει έγκριση για τη Θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης στην περιοχή του Μεσοφρύου.

Η κύρια δράση της Τοξίνης αφορά το επίπεδο της Νευρομυικής σύναψης μπλοκάροντας τη μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος για τη σύσπαση των γραμμωτών μυϊκών ινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση, μερική ή ολική, μυών του προσώπου, τραχήλου κλπ

Επίσης έχει μυοπαραλυτική δράση και σε περιοχές που νευρώνονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ακούσιες κινήσεις) όπως οι αδένες της μασχάλης κλπ

Απαιτούνται 24-72 ώρες μέχρι να εκδηλωθεί το πλήρες αποτέλεσμα της δράσης , ενώ σε μερικά άτομα χρειάζονται μέχρι και 5 ημέρες. Το μέγιστο της δράσης φαίνεται στις 10 ημέρες και η διάρκεια 3-4 μήνες.

Στην Ελλάδα η Βοτουλινική Τοξίνη κυκλοφορεί σε δύο σκευάσματα, το Botox (Allergan) και το Dysport(Ipsen), με μικρές διαφορές που συνίστανται κυρίως στην διάχυση του φαρμάκου και τη δοσολογία.

Ποιές είναι οι εφαρμογές της τοξίνης?

Η εφαρμογές της Τοξίνης είναι τόσο Θεραπευτικές όσο και Κοσμητικές.

Θεραπευτικές εφαρμογές

–          Διαταραχές εφίδρωσης, σιελογόνων αδένων π.χ Υπεριδρωσία πελμάτων, μασχάλης

–          Στραβισμός, Νυσταγμός

–          Σπαστικότητα

–          Υπερδραστηριότητα λείων μειών π.χ Ραγάδες δακτυλίου

–          Βλεφαρόσπασμος, Τρόμος, τικ

–          Χρόνιος πόνος π.χ κεφαλαλγίες τάσης, Ημικρανία, Οσφυαλγία

Κοσμητικές εφαρμογές

–          Ρυτίδωση μετώπου

–          Ρυτίδες Μεσοφρύου

–          Χήνειος πους/ περιοφθαλμικές ρυτίδες

–          Ρυτίδες μύτης (Bunny lines)

–          Ρυτίδες περιστοματικές (Marionette)

–          Ρυτίδες πώγωνος

–          Ρυτίδες τραχήλου (Platysma)

–          Ανόρθωση φρυδιού

–          Ρυτίδες άνω χείλους (καπνιστή)

Ποιές είναι οι αντενδείξεις?

Κύριες Αντενδείξεις Θεραπείας με Βοτουλινική Τοξίνη

1.      Νόσος κινητικού Νευρώνα, Μυασθένεια, σ.EatonLambert

2.      Γνωστή αλλεργία στην Τοξίνη ή Αλβουμίνη

3.      Κύηση και γαλουχία

4.      Δερματική λοίμωξη στην περιοχή έγχυσης

5.      Ψυχική αστάθεια

Σχετικές αντενδείξεις

1.      Θεραπεία με αντιπηκτικά (εκχυμώσεις)

2.      Άλλα φάρμακα π.χ Αμινογλυκοσίδες, πενικιλλαμίνη κλπ

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν και μετά τη θεραπεία?

Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η λήψη ενός σύντομου ιστορικού από τον Πλαστικό Χειρουργό καθώς και η λήψη φωτογραφιών για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων.

Μετά την εφαρμογή , συνιστάται η αποφυγή τριψίματος της περιοχής, ιδίως του προσώπου ώστε να μη διαχυθεί σε παραπλήσιες περιοχές το φάρμακο, καθώς και η αποφυγή γυμναστικής ή σκυψίματος για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται παγοκύστη αν υπάρχει έντονο οίδημα τα πρώτα λεπτά, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και μικρή εγχύμωση που θα εξαφανιστεί σε μερικές μέρες.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις περιλαμβάνουν τις προαναφερθείσες καταστάσεις, οίδημα, εκχυμώσεις, ερυθρότητα, υπερευαισθησία αλλά χαρακτηριστική είναι μια ήπια κεφαλαλγία ή αίσθημα βάρους που πριγράφουν κάποιοι ασθενείς.

Γενικότερα η εφαρμογή της Τοξίνης είναι καλά ανεκτή και γι αυτό είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη.

Υπάρχουν επιπλοκές στη Θεραπεία?

Οι επιπλοκές της εφαρμογής θεραπείας με Βοτουλινική τοξίνη μπορούν να γίνουν ενοχλητικές για τον ασθενή, αλλά ευτυχώς διαρκούν όχι πάνω από δύο μήνες και περιλαμβάνουν τις εξής διαταραχές (ανά περιοχή εφαρμογής)

–          Πτώση του άνω βλεφάρου (χρήση ειδικού κολλυρίου ως αντίδοτο)

–          Πτώση του φρυδιού

–          Εκτρόπιο κάτω βλεφάρου, διπλωπία

–          Πτώση άνω χείλους

–          Ασυμμετρία, σιελόρροια

–          Δυσφαγία

–          Αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων (σε άκρα με θεραπεία υπεριδρωσίας)

Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για θεραπεία και ποιές πρέπει να είναι οι προσδοκίες μας?

Επειδή το botox δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται, μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά σε ηλικία άτομα στα οποία οι ρυτίδες λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους έχουν σχηματιστεί μεν,

αλλά δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί και μονιμοποιηθεί. Η δραστικότητα της τοξίνης και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο εμφανή όταν γίνεται σε συνδυασμό με θεραπείες αναζωογόνησης του δέρματος, όπως χημικά peelsή μεσοθεραπείες.

Η βελτίωση της όψης αλλά και της ελαστικότητας-σφριγηλότητας του δέρματος μετά από μεσοθεραπεία και χημικό peel, βοηθάει ώστε το αποτέλεσμα της παράλυσης των μυών του προσώπου να είναι πιο αρμονικό , πιο φυσικό και τελικά νεανικό όπως επιθυμούμε!

Καλό είναι για τη διατήρηση του αποτελέσματος να επαναλαμβάνεται 2-3 φορές ανά έτος και βέβαια πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Πλαστικού Χειρουργού.

Η υπερβολή στη χρήση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι της τοξίνης με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη περαιτέρω θεραπεία!

Μύθοι και Αλήθειες για τη Βοτουλινική Τοξίνη

  • Μύθος είναι ότι το botox ‘παγώνει’ και αγριεύει το πρόσωπο. Όταν αυτό γίνεται σωστά αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να μειώνει την εκφραστικότητά μας. Μόνο σε περίπτωση υπερβολής στη δοσολογία μπορεί να έχουμε ένα σχετικά παγωμένο πρόσωπο.
  • Μύθος είναι ότι αν ξεκινήσει κανείς νωρίς το botox, μετά δεν θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα και θα χαλαρώσει το δέρμα του. Το botox πρέπει να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες ώστε να αποφύγουμε τη μονιμοποίησή τους.
  • Μύθος είναι ότι το botox είναι βλαπτικό για την υγεία. Η χρήση του botox πάνω από 35 χρόνια στην ιατρική και σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις σε νεογνά με σπαστική παράλυση έδειξε ότι ουδέποτε έβλαψε την υγεία των ασθενών αυτών.
  • Μύθος είναι ότι μετά από πολλές εφαρμογές το botox διαρκεί λιγότερο και «δεν πιάνει». Αντιθέτως όταν το botox γίνεται τακτικά, αυξάνεται η δράση του και οι ρυτίδες παραμένουν λείες για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Είναι Αλήθεια ότι η Βοτουλινική Τοξίνη είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως δεν θα πρέπει κανείς να αναζητά φθηνές λύσεις ή «προσφορές» καθώς στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα και προέλευση του είναι αμφίβολη, η αραίωση προφανώς όχι σωστή και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα φτωχό.
  • Είναι Αλήθεια ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από Πλαστικό Χειρουργό ή Κοσμητικό Δερματολόγο που έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευθεί στη χρήση botox. Όπως δεν θα πρέπει να εμπιστευθείτε έναν δερματολόγο να επιμεληθεί την υγεία των δοντιών ή των ματιών σας, έτσι δεν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την botox θεραπεία σας. Το botox λοιπόν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε νόμιμα ιατρεία ή κλινικές και όχι σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, solarium και πάσης φύσεως μη ιατρικά κέντρα.
  • Είναι Αλήθεια ότι τα αποτελέσματα της Θεραπείας διαρκούν από 3 έως και 6 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως της υπερδραστηριότητας των μυών, των προηγηθείσων θεραπειών, της ποιότητας του δέρματος, της ηλικίας του ασθενούς και φυσικά της τεχνικής αραίωσης και έγχυσης του φαρμάκου.

 

Η απόφαση για θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη δεν πρέπει να είναι θέμα taboo. Αφορά όλους μας για διαφορετικούς λόγους, γι αυτό κλείνοντας ένα ραντεβού με τον Πλαστικό Χειρουργό θα ενημερωθείτε για τις επιλογές και τη καταλληλότερη θεραπεία για εσάς

 

 

 

alexandros-triadafilidis-plastikos-xeirourgos

 

 

 

 

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης 

Πλαστικός Χειρουργός

Δαγκλή 8 , Καβάλα

Τηλ. 2510231388, Κιν. 6949421114

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευφθείτε την σελίδα: https://www.facebook.com/KPS.A.Triantafyllidis/?pnref=lhc(link is external)

 

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.