5 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου

Δέσποινα Καλεγιώργη-Μία φωνή με ψυχή (βιογραφικό-βίντεο)
06/01/2015
Peter Pan on Ice στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 28 Ιανουαρίου 2015
08/01/2015
Όλα

Οφείλουμε στον εαυτό μας να ζούμε μια ζωή με στόχους, πάθος και δίψα και όχι απλά να προσπαθούμε να επιβιώνουμε μέρα με τη μέρα.

1. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις ταμπέλες που κολλάμε στον εαυτό μας και νομίζουμε ότι “αυτό” είμαστε.

Ποια είναι η δική σας Ταυτότητα; Για παράδειγμα όταν λέτε “είμαι φοβιτσιάρης”, “είμαι αδύναμος”, “είμαι δυνατός”, αυτές οι ταμπέλες συνήθως πηγάζουν από εμπειρίες που είχατε στο παρελθόν, όμως προσέξτε τι συμβαίνει και είναι επικίνδυνο. Από τη στιγμή που επαναλαμβάνετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας, αυτά τα πράγματα που λέτε γίνονται κομμάτι σας και αρχίζουν να σας ελέγχουν. Δεν έχετε ανάγκη τις ταμπέλες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσετε ποιος θέλετε να είστε και να προχωρήσετε συνειδητά προς εκείνο ακριβώς που λέτε ότι θέλετε.
2. Αναπτύξτε καινούργιες συνήθειες

Το να έχεις τόλμη δεν σημαίνει ότι δεν φοβάσαι. Ο φόβος είναι ένα απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό (πολλές φορές και χρήσιμο) συναίσθημα. Εάν δεν φοβόσασταν ποτέ θα πεθαίνατε πολύ εύκολα. Για παράδειγμα, το να κατέβεις αφηρημένος από το πεζοδρόμιο και ακούγοντας την κόρνα του αυτοκινήτου να μην αισθανθείς φόβο ώστε να αντιδράσεις άμεσα, σημαίνει ότι μάλλον θα σκοτωθείς. Το να δράσεις αμέσως, ακόμα κι όταν φοβάσαι είναι αυτό που θα σε μάθει πώς να έχεις τόλμη και δύναμη. Αυτοί που σας φαίνονται ήρωες και κάνουν τολμηρά πράγματα, φοβούνται όπως κάθε άνθρωπος, όμως δεν αφήνουν τον φόβο να τους ακινητοποιήσει, αλλά τον χρησιμοποιούν για να υπερβούν (ακόμα μια φορά) τον εαυτό τους. Το να μπαίνετε στη δράση, παρά τον φόβο σας, είναι μια συνήθεια. Έτσι γίνεσαι θαρρετός άνθρωπος και παράδειγμα στους υπόλοιπους, γιατί το θάρρος, όπως και ο φόβος είναι μια συνήθεια. Όσο πιο πολύ εξασκείσαι σε αυτό, τόσο καλύτερος γίνεσαι!

 

3. Το σώμα σας γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο

Την πρώτη φορά που θα αλλάξετε συνήθειες και θα μπείτε σε Δράση αντί να ακινητοποιηθείτε από το Φόβο σας ίσως σας φανεί πραγματικά δύσκολο. Οι πρώτες φορές είναι για όλους δύσκολες, μην το ξεχνάτε. Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που θα θέλεις να μιλήσεις σε κοινό, την πρώτη φορά που θα θέλεις να κατέβεις από μια δύσκολη χιονισμένη πλαγιά κάνοντας σκι, την πρώτη φορά που θα μπεις μόνος σου στο αυτοκίνητο να οδηγήσεις κλπ. Θα σου φανεί σίγουρα δύσκολο. Συμβουλή μου είναι να μην αρχίσετε να το αναλύετε και πολύ στο μυαλό σας. Όσο περισσότερο αναλύετε και σκέφτεστε, τόσο πιο δύσκολο θα σας φαίνεται γιατί θα αρχίσει να παίρνει τον έλεγχο ο λογικός σας εγκέφαλος. Αν ο φόβος σας είναι νοητικός, χρησιμοποιήστε το σώμα σας για να τον ξεπεράσετε, μπείτε κατευθείαν στη Δράση! Εάν ο φόβος είναι σωματικός, χρησιμοποιήστε ακόμη περισσότερο το σώμα σας και μπείτε ακόμα πιο γρήγορα στη Δράση! Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

 

4. Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που τα καταφέρατε!

Είναι καλό να γράψετε όλες τις φορές που καταφέρατε κάτι γιατί τολμήσατε! Μπορεί να αφορά σε μια δουλειά ή σε μια σχέση. Όταν καταφέρατε να πετύχετε ένα καλύτερο deal για το αυτοκίνητο που πήγατε να αγοράστε. Όταν πείσατε επιτυχώς κάποιον σχετικά με κάτι που πιστεύατε. Ίσως θεωρείτε ότι δεν χρειαστήκατε ιδιαίτερο θάρρος για αυτά, αλλά ότι κάνατε απλά αυτό που έπρεπε να κάνετε. Είναι αλήθεια όμως; Όταν είχατε πάθος για κάτι που θέλατε πραγματικά, νιώσατε άλλος άνθρωπος! Χωρίς ιδιαίτερους φόβους και πισωγυρίσματα. Πιστεύατε ότι είχατε τις ικανότητες που χρειάζονταν για να πετύχετε. Βλέπετε, όταν θέλουμε κάτι με οποιοδήποτε κόστος, βρίσκουμε πάντα τη δύναμη να το πετύχουμε!

 

5. Είναι σημαντικό να πηγαίνετε πάντα ένα βήμα μπροστά με οποιοδήποτε κόστος.

Αποφασίστε εδώ και τώρα να αντικαταστήσετε όλα εκείνα τα “Δεν μπορώ” με “Χρειάζεται να το κάνω, και θα το κάνω οπωσδήποτε, ο κόσμος να χαλάσει!”. Αν λέτε δεν μπορώ, είναι βέβαιο ότι δεν μπορείτε.Αν πείτε μπορώ, είναι πάλι βέβαιο ότι θα βρείτε έναν τρόπο να μπορέσετε! Μη χρονοτριβείτε σκεπτόμενοι όλους τους λόγους που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι! Ξέρω ότι δεν νιώθετε μεγάλη ασφάλεια στη ζωή σας. Ξέρω ότι έχετε διάφορα προβλήματα. Να είστε ευγνώμονες γι αυτό. Υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα, και έχουν όλη την ασφάλεια του κόσμου δική τους. Μόνο που αυτοί βρίσκονται στα νεκροτομεία.

Εσείς όμως είστε ζωντανοί και μπορείτε να πετύχετε οτιδήποτε βάλετε Στόχο. Μπορείτε!

– See more at: http://ingossip.gr/

 

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.