Καμπάνια ενημέρωσης νέων και εφήβων κατά του εθισμού σε ουσίες

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει «Στο Φως»!
15/11/2017
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «Ο ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ» με τη Δέσποινα Παπάζογλου
15/11/2017
Όλα

Καμπάνια ενημέρωσης νέων και εφήβων κατά του εθισμού σε ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ξεκινά το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού «Απεξάρτηση» σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο «Απεξάρτηση» καλεί τους εκπαιδευτικούς φορείς σε συνεργασία, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εφήβων και νέων.

«Στόχος μας είναι η πρόληψη και η αποτροπή συμπεριφορών εθισμού από μικρή ηλικία ακόμη, με όπλο μας την ενημέρωση μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής», σημειώνει ο σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου “Απεξάρτηση” Κώστας Γκαρέλης.

 

Η πρώτη εκδήλωση

Η πρώτη εκδήλωση -στο πλαίσιο της καμπάνιας- πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Κολλέγιο Ανατόλια με τη συμμετοχή των μαθητών της β’ και της γ’ γυμνασίου, με θέμα «Εθισμός και έφηβοι: Η απώλεια της ελευθερίας»

Ο κ. Γκαρέλης εξήγησε τι είναι εθισμός, πώς προκαλείται και πού οδηγεί, ενώ αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς παράγοντες πρόληψης. Παράλληλα ενημέρωσε τα παιδιά από μπορούν να

ζητήσουν βοήθεια σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωπα με επικίνδυνες καταστάσεις ή συμπεριφορές. Τέλος, ο κ. Γκαρέλης συζήτησε με τα παιδιά και απάντησε στα ερωτήματά τους.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΙΙΕΚ Δέλτα εντός του Δεκεμβρίου και θα αφορά σε ενημέρωση των σπουδαστών του σχετικά με θέματα εθισμού και απεξάρτησης.

 

Τι είναι εθισμός

Σημειώνεται ότι εθισμός είναι μία εσωτερική κατάσταση, που ωθεί το άτομο να συνάπτει σχέσεις σκλαβιάς με πρόσωπα, καταστάσεις ή πράγματα. Ο εθισμός δεν είναι ασθένεια, αλλά μία στάση ζωής ταυτόσημη με τον φόβο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να εθιστεί στις ανθρώπινες σχέσεις, στις ουσίες, στο αλκοόλ, στον τζόγο, στο σεξ, στο φαγητό, στα χρήματα, στο life style και στη δύναμη. Πίσω όμως απ’ όλους αυτούς τους εθισμούς κρύβεται ο εθισμός στον φόβο.

Ο εθισμός προλαμβάνεται και θεραπεύεται με την αλλαγή στάσης ζωής. O έφηβος πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητα του τα εξής: εκγύμναση, σωστή διατροφή, έλεγχο ύπνου και αναπνοής, αποδοχή συναισθημάτων και αυτοπαρατήρηση.

 

Κέντρο «Απεξάρτηση»

Το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού (www.apexartisi.gr)

ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προσφορά βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα. Απευθύνεται σε όσους είναι εξαρτημένοι από ναρκωτικά και αλκοόλ, βοηθώντας τους να νικήσουν τις δυσκολίες και να αποκτήσουν νέα προοπτική στη ζωή τους.

Οι θεραπευτές του Κέντρου διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία να προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον εθισμό. Tο θεραπευτικό πρόγραμμα, αποτελεί συνδυασμό τριών θεραπευτικών προσεγγίσεων της υπαρξιστικής, προσωποκεντρικής και γνωστικοσυμπεριφορικής. Μέχρι σήμερα το 88% των ατόμων που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμένει καθαρό.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Health Marketing
Tel: 2310 402510

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.