Σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα από τις ασιατικές τουριστικές ροές

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ
15/11/2017
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει «Στο Φως»!
15/11/2017
Όλα

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

 

Σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα

από τις ασιατικές τουριστικές ροές

 

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου της 33ηςPhiloxenia

με θέμα ««Ασιατικός Τουρισμός: Η Ελλάδα ως προορισμός

και ως Ευρωπαϊκή Πύλη»

 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός και πύλη εισόδου των Ασιατών ταξιδιωτών, αρκεί να εργαστεί στα επόμενα 3-5 χρόνια με συνέχεια, συνέπεια και μεθοδικότητα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού της 33ης Philoxenia με θέμα «Ασιατικός Τουρισμός: Η Ελλάδα ως προορισμός και ως Ευρωπαϊκή Πύλη».

 

Οι ασιατικές αγορές και ιδιαίτερα η κινεζική είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εξερχόμενου τουρισμού, τόσο σε επίπεδο ταξιδιωτών όσο και, κυρίως, σε επίπεδο ταξιδιωτικών δαπανών. Ήδη, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ταξιδιωτική δαπάνη που, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2016, ανήλθε στα 261 δισ.δολ., πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ, που ήταν στη 2η θέση με 124 δισ.δολ. και τη Γερμανία στην 3η θέση με 81 δισ.δολ.

Η Ευρώπη υποδέχεται περίπου το 12% των Ασιατών που ταξιδεύουν εκτός της περιοχής τους, ενώ  η Ελλάδα είναι προορισμός ενός πολύ μικρού αριθμού Ασιατών, δυσανάλογου με τη δημοφιλία της στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα.

Η χώρα μας, ως σημαντικό τμήμα τόσο του Maritime Silk Road όσο και του Western Silk Road, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road» της κινεζικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε καλή θέση εκκίνησης για τη διείσδυσή της στις ασιατικές και ιδιαίτερα στην κινεζική αγορά. Το πρώτο βήμα -σε πολιτικό επίπεδο- έχει ήδη γίνει, μετά τις

πρόσφατες επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και αυτό που πρέπει να ακολουθήσει άμεσα είναι η συστηματική προσέγγιση της ασιατικής αγοράς, ξεκινώντας από την Κίνα, η οποία αναμένεται στα επόμενα 5 χρόνια να στείλει στην Ευρώπη περισσότερα από 25 εκατομμύρια τουρίστες, που θα ξοδέψουν περί τα 35 δισ.δολ.

Επόμενα βήματα και απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η διευκόλυνση χορήγησης visa και η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ασίας. Η πρόσφατη έναρξη της απευθείας σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας με την  Air China και η ανακοίνωση της Qatar για τη σύνδεση Doha-Θεσσαλονίκης για το 2018, καθώς επίσης και τα σχέδια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για αύξηση των συνδέσεων με την Ασία, υποστηρίζουν την προσπάθεια διείσδυσης, η οποία θα πρέπει να επωφεληθεί και από την ανακήρυξη του 2018 ως Έτους Τουρισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας.Τα οφέλη από αυτήν την πρωτοβουλία θα μεγιστοποιηθούν για την Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω συνεργασία πρέπει να σκοπεύει στη δημιουργία ενός σχεδίου μάρκετινγκ, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες γεωγραφικές και προϊοντικές αγορές, οι

οποίες  θα προκύψουν από έρευνα, σε συνεργασία με κινεζικές εταιρείες που γνωρίζουν καλά την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που πρόκειται για μια τόσο μεγάλη αγορά, η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής, συνεπής και μεθοδική και τα θετικά αποτελέσματα μπορούν να φανούν ίσως και νωρίτερα από τρία χρόνια.

 

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.