Χριστόφορος Μερούσης: Ο… άγνωστος «εθνικός» μας μαραθωνοδρόμος

Ο Σύλλογος Φίλων της Alzheimer Ελλάς σας προσκαλεί στη εκδήλωση: Τραγουδάμε με Αγάπη
09/11/2015
Συνδρομή για πολιτική λύση ζήτησε ο Τσίπρας
09/11/2015
Όλα

Οι Eλληνες δρομείς του μαραθωνίου είναι μια αδικημένη κατηγορία αθλητών. Τα ονόματά τους είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ασχολούμαστε μαζί τους μόνο για λίγες μέρες και μετά τους ξεχνάμε.

Στην περίπτωση του Χριστόφορου Μερούση από την Χίο, ο οποίοςκέρδισε και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά τον Μαραθώνιο της Αθήνας με χρόνο 2 ώρες, 21 λεπτά και 22 δεύτερα, η επιτυχία δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι ένας αθλητής με πείσμα, αντοχή που κουβαλά πολλά χιλιόμετρα…

Πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το τρέξιμο

Σε ηλικία 15 ετών, ενώ μέχρι τότε έπαιζε μπάσκετ, κέρδισε το πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων στα 2.000 μέτρα, με μόλις 3 μήνες προπόνηση. Ετσι, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Οι επιτυχίες που ακολούθησαν του άνοιξαν την όρεξη για να συνεχίσει. Και η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή.

Ο ίδιος λέει για το ξεκίνημά του:

«Ξεκίνησα στίβο τέλη του 1997, ενώ πρωταθλητισμό ξεκίνησα στις αρχές του 1998. Έπαιζα μπάσκετ εκείνη την περίοδο όμως ο προπονητής που είχα στην Χίο διέκρινε το ταλέντο μου στο τρέξιμο και με προώθησε στο στίβο. Το 1997 με μόλις 3 μήνες προπόνησηκέρδισα το πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων στα 2.000 μέτρα και από τότε πήρα την απόφαση και σταμάτησα το μπάσκετ για να αφοσιωθώ στο τρέξιμο.
Από εκεί και πέρα ήρθαν κάποιες πολύ σημαντικές επιτυχίες όπως το 1998 που ήμουν 4ος στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα στη Σαγκάη της Κίνας και αυτή η διάκριση ήταν μεγάλο κίνητρο για μένα. Μου άνοιξε δρόμους, με έβαλε στο επάγγελμα που είμαι τώρα και γενικά μου άνοιξε των όρεξη για να συνεχίσω. Όμως δεν σταματάμε εκεί, συνεχίζουμε και βλέπουμε».

Ηθελε και φέτος την πρωτιά

«Θέλω και φέτος την πρωτιά στον μαραθώνιο» είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν σε συνέντευξή του, όπου έδωσε συμβουλές για την προπόνηση των δρομέων: «Χρειάζεται προετοιμασία 3 μηνών τουλάχιστον και όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα η προπόνηση γίνεται πιο χαλαρή και χρειάζεται ξεκούραση».

Ο Χριστόφορος πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι έρχονται όλο και πιο κοντά στον αθλητισμό και αυτό είναι ευχάριστο. Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας έχουν αυξηθεί και το τρέξιμο βοηθάει στο να τα εκτονώσουμε.

Ο γιος του – η μεγαλύτερη δύναμη για κάθε αγώνα

Ο Χριστόφορος έχει έναν γιο συνονόματο ο οποίος είναι ενός έτους και η αγκαλιά του αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμή του. «Μακάρι να τον εμπνεύσω να ασχοληθεί με τον αθλητισμό γενικότερα. Θα ήταν η μεγαλύτερη χαρά για μένα» τονίζει.

Η πρόκληση του Μαραθωνίου

«Ο μαραθώνιος για μένα ήταν μια πρόκληση. Είναι ένα απρόβλεπτο και απαιτητικό άθλημα. Η επιλογή μου όμως με δικαίωσε».

Ηταν ο δεύτερος Μαραθώνιος σε 40 μέρες

Λίγο πριν πάρει μέρος στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου και στέφθηκε νικητής, ο Χριστόφορος έγραψε λίγες λέξεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook, όπου εξέφραζε την μεγάλη και δυνατή πρόκληση για εκείνον, αφού ήταν ο δεύτερός του Μαραθώνιος μέσα σε 40 μέρες, καθώς είχε τρέξει και στο Βερολίνο.

Αν και ο στόχος του είναι πάντα η νίκη, έχει μάθει να χάνει και να επιμένει

«Αυτός είναι ο αθλητισμός… τίποτα δεδομένο. Μόνο συνεχής προσπάθεια» τονίζει.

Ωστόσο η νίκη έχει τη δική της γλύκα. Δείτε στο βίντεο τον τερματισμό του.

Βιογραφικό

Ο Χριστόφορος Μερούσης γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1982 στη Χίο. Ξεκίνησε τον στίβο το 1997 σε ηλικία 15 ετών και έκτοτε πρωταγωνιστεί στους δρόμους αποστάσεων σε κάθε κατηγορία από τους παμπαίδες μέχρι τους άνδρες. Ειδικεύεται στους δρόμους του στίβου με φυσικά εμπόδια (3χλμ στιπλ) όπου ανάμεσα στις πάρα πολλές επιτυχίες του στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος και στην μεγάλη κατηγορία των ανδρών το 2003. Το 2005 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος και στον ανώμαλο δρόμο στην κατηγορία ανδρών.

 

Το ρεκόρ του στα 3χλμ στιπλ είναι 8:44.70, το 2002, και έχει επίσης ρεκόρ 14:24.12 στα 5000μ από το 2002 και 29:47.64 στα 10.000μ από το 2003.Στις μικρές κατηγορίες είχε σημαντικές επιτυχίες και σε διεθνής διοργανώσεις. Το 1998 ήταν 4ος στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα στα 2χλμ στιπλ. Το 1999 ήταν 8ος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων στα 2χλμ στηπλ το 1999 με πανελλήνιο ρεκόρ 5:55.02 ενώ λίγο πιο μετά σε διεθνή συνάντηση το βελτίωσε περισσότερο στο 5:54. Το 2001 ήταν 3ος σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στα 3χλμ στιπλ με χρόνο 8:51.87. Το 2003 επέλεξε να τρέξει στα 10.000 μέτρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων και κατέλαβε την 9η θέση.

 

 

http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/xristoforos-merousis-o-agnwstos-ethnikos-mas-marathwnodromos

Χρυσή Κατσαμακίδου
Χρυσή Κατσαμακίδου
Η Χρυσή Κατσαμακίδου ολοκλήρωσε τις σπουδές της (Τομέας πληροφορικής-Δικτύων Η/Υ με ειδικότητα Υποστήριξης συστημάτων Υπολογιστών και στο τομέα Οικονομίας και Διοίκησης με ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης) 17 Χρόνια τώρα είναι ραδιοτηλεπτική παράγωγος σε γνωστά Μ. Μ .Ε. της ΑΜΘ. Ταυτόχρονα έχει συνεργασία με Μ. Μ. Ε. των Αθηνών και της Θεσσαλονικης και είναι καλλιτεχνική ανταποκρίτρια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για γνωστό μουσικό περιοδικό με έδρα την Αθήνα. *Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων και θεμάτων που φιλοξενεί ή αναδημοσιευει. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.