Σπανάκι: τι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε;

Το αγόρι-αστακός που έβαψε τις δαγκάνες του με αίμα
10/12/2016
Τόνια Μασουρίδου: Επτά μελωδικές ιστορίες
11/12/2016
Όλα

Το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ, που από τα παιδικά μας χρόνια κιόλας μάθαμε ότι μας χαρίζει δύναμη και ενέργεια, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας. Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό λαχανικό που τρώγεται με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους και συνταγές. Τι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε η τακτική βρώση του;

Το σπανάκι είναι μία πηγή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη C, Β και Κ. Η δράση του είναι πολλαπλώς ωφέλιμη για τον οργανισμό. Έχει καρδιοπροστατευτική δράση, αντικαρκινικές ιδιότητες, θωρακίζει τα οστά και την άμυνα του οργανισμού, ενώ βελτιώνει στο μέγιστο και την όραση.

Δεν είχε άδικο, λοιπόν, ο αγαπημένος παιδικός ήρωας που κατανάλωνε καθημερινά σπανάκι για να είναι κραταιός και ακμαίος… Δείτε εδώ τι θα κερδίσει η υγεία μας αν εντάξουμε το σπανάκι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Σπανάκι: ευεργετικές ιδιότητες

Δρα κατά του καρκίνου: Το σπανάκι έχει αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες συνέδεσαν την κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του οισοφάγου. Η συχνή κατανάλωση φλαβόνης και φλαβονόλης, ουσιών που περιέχονται στο σπανάκι, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 35%.

Έχει καρδιοπροστατευτική δράση: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή και προστατεύει τα αγγεία της καρδιάς.  Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό, ενώ παράλληλα μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει την όραση: Η περιεκτικότητα του σπανακιού σε λουτεΐνη και βιταμίνη Ε μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια. Επίσης, βελτιώνει γενικότερα την όραση και μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα όρασης στη μέση ηλικία.

Προστατεύει τα οστά: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Η εν λόγω βιταμίνη ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και ως εκ τούτου, την ενδυνάμωση των οστών. Η δράση του είναι τόσο αποτελεσματική που μειώνει στο μισό τις πιθανότητες κατάγματος και διαταραχών στις αρθρώσεις.

Διατηρεί τον εγκέφαλο σε εγρήγορση: Η κατανάλωση του πράσινου φυλλώδους λαχανικού τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του από ανθρώπους που έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ και νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Έξτρα συμβουλή για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό

Για να διευκολύνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό συνδυάστε το σπανάκι με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C ή προσθέστε ελαιόλαδο, διότι τα λιπαρά βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου.

 

 

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Σπανάκι: τι μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε;

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.