Αυτή είναι η ιδανική ηλικία για να παντρευτείτε και να μην χωρίσετε τα πέντε πρώτα χρόνια
30/01/2017
Ανήλικοι διαρρήκτες στη Λέσβο – Έκλεψαν 150 χρυσές λίρες Αγγλίας
31/01/2017
Όλα

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελλάδας για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώνΗ τουρκική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ξεκίνησε επίθεση προπαγάνδας με στόχο την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο αλλά και γενικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης όσων το τουρκικό καθεστώς θεωρεί «τρομοκράτες» ή «πραξικοπηματίες».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «mignatiou.com» η Άγκυρα μάλιστα που παρουσιάζει λίγο πολύ την Ελλάδα ως χώρα που τα πραξικοπήματα είναι συνήθη, ανακαλύπτει τώρα ότι υπάρχει και «δάκτυλος κατασκοπείας»…

«Υπάρχει και δάκτυλος κατασκοπείας» υποστηρίζει η Τουρκία «διαρρέοντας» πως οι οκτώ συμφώνησαν να ανταλλάξουν τη μη έκδοσή τους με την αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις ελληνικές αρχές.

Το τουρκικό κείμενο αναφέρει:

«Η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της όπως και η Τουρκία.

# Έχει κυβερνηθεί από την στρατιωτική χούντα μεταξύ του 1967-1974 και έχει περάσει 11 στρατιωτικά πραξικοπήματα και 8 απόπειρες πραξικοπήματος.

# Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 11 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO από την Ελλάδα.

# Οι οκτώ από τους 11 πραξικοπηματίες, διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν η απόπειρα απέτυχε.

# Η Ελλάδα που έχει υποφέρει από αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8.

# Ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει του πραξικοπηματίες, είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό Στρατό.

# Η παρούσα κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια».

Σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη, «η έκδοση πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις όπως: Το συγκεκριμένο έγκλημα να είναι τιμωρητέο, σύμφωνα με την νομοθεσία και των δυο χωρών, το έγκλημα να μην έχει παραγραφεί, τα αδικήματα να τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους».

Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο, παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και με ειδική αναφορά στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης από Ε.Ε.

«Μεταξύ του 2007-2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML, και της Al-Qaeda. Η Ευρώπη έχει εκδώσει μόνον 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν, και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από την Ρουμανία, οι 3 από την Γερμανία, και οι 2 από την Αυστρία.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί.

Η Γερμανία δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία έχει υποβάλλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από την Γερμανία, με το Βερολίνο να έχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3…» σύμφωνα με τον non paper της τουρκικής κυβέρνησης.

Για την Άγκυρα, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «η Γερμανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τρομοκράτες».

Για το Βέλγιο επισημαίνεται ότι δεν εκδίδει τη δράστιδα της δολοφονίας του Οζντεμίρ Σαμπαντζί και μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C Φεχριγιές Ερντάλ και τον επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του PKK/KCK’s Ζουμπεγίρ Αϊντάρ.

Χωριστό κεφάλαιο αποτελεί η τύχη των αιτημάτων έκδοσης που έχει υποβάλει σε ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία, σχετικά με πρόσωπα που κατηγορούνται για τη σχέση τους με τον ιμάμη Γκιουλέν και συλλήβδην χαρακτηρίζονται μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης ‘FETO’».

Η Τουρκία έχει ζητήσει από ευρωπαϊκές χώρες τη σύλληψη και έκδοση 59 μελών της «FETO» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέχρι στιγμής ουδεμία ευρωπαϊκή χώρα έχει εκδώσει έστω και ένα μέλος της οργάνωσης, ενώ τα πυρά στρέφονται και πάλι προς τη Γερμανία που δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για έκδοση 22 ατόμων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

Τούρκοι: «Θα γίνει μεγάλη ζημιά από τη μη έκδοση των οκτώ»

Μιλώντας σε εκπομπή στο Κανάλι 24 της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε για την μη έκδοση των οκτώ ότι «πραγματικά είναι ένα βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», προσθέτοντας ότι αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δύο χωρών.

«Αυτό που απαιτεί η αρχή της αμοιβαιότητας, θα το εφαρμόσουμε. Όπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τη μη έκδοση φερόμενων εμπλεκόμενων στο πραξικόπημα όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όπως είπε η Άγκυρα, έστειλε ξανά φάκελο στην Ελλάδα με αίτημα την έκδοσή τους.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι επανέλαβαν το αίτημά τους λόγω νέων στοιχείων, το οποίο προώθησαν στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης , ζητώντας να επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Όπως τόνισε, δήλωσαν εκ νέου πως είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί απόφαση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία έπειτα από την αξιολόγηση αυτή.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος έπειτα από την αποστολή και του δεύτερου φακέλου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η Ελλάδα στα λόγια είναι καλή αλλά όταν έφτασε η ώρα της πράξεις δεν έκανε αυτά που έπρεπε».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος διέφυγαν στην Ελλάδα. «Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον Πρόεδρό μας. Πέραν της διασύνδεσης, είναι στρατιωτικοί που είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος. Με την απόφαση που έδωσε το ελληνικό δικαστήριο εμπόδισε την εκδίκασή τους για ένα τέτοιο έγκλημα, εμπόδισε την τιμωρία τους», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εκλάβει την Τουρκία ως μια χώρα που κατά το παρελθόν έζησε πραξικοπήματα. «Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε δηλώσεις που το τόνιζαν αυτό, αλλά αν κοιτάξετε την απόφαση που εκδόθηκε, δεν μπορεί να συσχετιστεί με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Το έγκλημα που διέπραξαν είναι μεγάλο. Δεν μπορείτε να απαλλαχτείτε εμποδίζοντας την εκδίκαση των ατόμων που άνοιξαν τον δρόμο για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων… (Δεν μπορείτε να) μην επιτρέψετε την εκτέλεση της τιμωρίας που τους αξίζει, με το να λέτε “η δικαιοσύνη μας είναι ανεξάρτητη’’», είπε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νομική αλλά πολιτική. Υπενθύμισε ότι η Αθήνα δεν έχει εκδώσει ούτε και τα άλλα 50 άτομα που ζήτησε η Τουρκία από το 2007, με τον ισχυρισμό πως στην Ελλάδα εκπαιδεύονται τρομοκράτες της οργάνωσης DHKP-C.

Για τους 40 στρατιωτικούς στη Γερμανία για τους οποίους η Άγκυρα έχει ζητήσει επίσης την έκδοσή τους, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχει αποσταλεί αίτημα στο Βερολίνο.

«Για κάποιους υπάρχει αίτημα έκδοσης και για κάποιους άλλους για σύλληψη. Δυστυχώς η Ιντερπόλ αρνείται αυτή τη στιγμή την έκδοση “ερυθρού δελτίου” για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης Γκιουλέν. Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά. Η Ιντερπόλ πρέπει να στείλει κοινοποιήσεις για την αναζήτηση σε όλο τον κόσμο και τη σύλληψη τους στο πλαίσιο των συμφωνιών. Δεν κάνει αυτά που πρέπει, αρνείται. Τώρα εάν κάποιος στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα είναι πραξικοπηματίας, τρομοκράτης της οργάνωσης Γκιουλέν, ή του ΡΚΚ ή της τρομοκρατικής οργάνωσης DΚCP-C ή ακόμη και εάν πάει εκεί ένας τρομοκράτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου που έχει κάνει επίθεση εναντίον της Τουρκίας, δεν θα τον εκδώσουν επειδή αξίζει να του δείξουν σεβασμό», είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία θα ζητήσουν την έκδοση των 40 πραξικοπηματιών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Γερμανία πρέπει να τους εκδώσει χωρίς δισταγμό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Τώρα ανοίγουν την πόρτα του ασύλου. Από τη στιγμή που τους δοθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, τότε η διαδικασία έκδοσης τελειώνει από μόνη της» είπε.

Για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι με την άνοδο στην εξουσία του Τραμπ έστειλαν νέα στοιχεία, έγγραφα και αποδείξεις στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Εγώ έχω ελπίδα. Ακόμη διατηρώ την ελπίδα μου. Σε αυτό το θέμα δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, αλλά αν δούμε αυτούς που συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία και τις δηλώσεις Τραμπ σε αυτό το θέμα ενισχύεται η άποψή μας ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις» υποστήριξε. Και πρόσθεσε πως «αν χρειαστεί θα ξαναπάμε στις ΗΠΑ να τους εξηγήσουμε τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες μας».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:

 

http://www.zougla.gr/kosmos/article/proklitiko-non-paper-tis-agiras-gia-tous-okto

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.