Νέα μελέτη υπέρ ιατρικής κάνναβης

Όσο συχνότερα πηγαίνεις για μπύρες, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεσαι
14/01/2017
Τα κορυφαία τραγούδια για να ακούτε ενώ… γυμνάζεστε!
14/01/2017
Όλα

Νέα μελέτη υπέρ ιατρικής κάνναβης

ΑΠΕ

Η ιατρική μαριχουάνα ωφελεί συγκεκριμένους ασθενείς…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ιατρική κάνναβη (μαριχουάνα) μπορεί αποδεδειγμένα να έχει θεραπευτική δράση σε τρεις κατηγορίες ασθενών: σε όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική χημειοθεραπεία, σε όσους έχουν χρόνιους πόνους και σε όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Οσον αφορά τα υπόλοιπα νοσήματα, δεν έχουν συγκεντρωθεί επαρκή στοιχεία μέχρι στιγμής, τα οποία να μπορούν να δικαιολογήσουν τη χορήγηση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι ερευνητές της 16μελούς επιτροπής γιατρών και άλλων ειδικών των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, με επικεφαλής την παιδίατρο Μαρί Μακόρμακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν και αξιολόγησαν πάνω από 10.000 δημοσιευμένες έρευνες και άλλες αναφορές σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Ετσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τις τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες ασθενών, για τις οποίες υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ευεργετική δράση της κάνναβης, σε όλες τις άλλες ασθένειες η εικόνα παραμένει «γκρίζα» και γεμάτη αβεβαιότητες. Η ίδια ασάφεια περιβάλλει και τους διαφόρους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την ιατρική κάνναβη.

«Η έλλειψη αποδείξεων γύρω από τους κινδύνους της κάνναβης στην υγεία έχει ενισχύσει την ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι έφηβοι και οι έγκυοι. Σε αντίθεση με τον καπνό και το οινόπνευμα, δεν υπάρχουν σαφείς ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές σε ό,τι αφορά την ασφαλή και αποτελεσματική –για ιατρική χρήση– κατανάλωση κάνναβης», αναφέρει η μελέτη.

Πιο σαφής –όπως έχουν δείξει αρκετές κλινικές δοκιμές– είναι η ωφέλεια της κάνναβης σε καρκινοπαθείς, καθώς μπορεί να μειώσει τις ναυτίες και τους εμετούς που προκαλεί η χημειοθεραπεία. Ηδη στις ΗΠΑ έχουν εγκριθεί δύο φάρμακα συνθετικής κάνναβης κατά της ναυτίας. Η κάνναβη έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει χρόνιους πόνους, καθώς και τους σπασμούς της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η 395 σελίδων έκθεση επισημαίνει ότι η οδήγηση υπό την επήρεια της κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου.

Η χρήση κάνναβης επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας, κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και, σε μικρότερο βαθμό, κατάθλιψης, ενώ επιδεινώνει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από διπολική διαταραχή. Το κάπνισμα κάνναβης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος ή των πνευμόνων, αλλά αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας βρογχίτιδας. Οσο πιο νέος ξεκινά κανείς τη χρήση κάνναβης, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εθιστεί.

Η ιατρική κάνναβη είναι σήμερα νόμιμη σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η μαριχουάνα γενικότερα είναι νόμιμη σε οκτώ πολιτείες. Η κάνναβη παραμένει το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Αμερική (και όχι μόνον), με πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες. Διάφορες ιατρικές οργανώσεις και ολοένα περισσότερες χώρες τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών (π.χ. LSD) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.

http://www.kathimerini.gr/891690/article/epikairothta/kosmos/nea-meleth-yper-iatrikhs-kannavhs

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.