“Game of Thrones” για τις 4 τηλεοπτικές άδειες – Ενστάσεις και αντιδικίες στην τελική ευθεία

Χρυσά κουπιά: Παγκόσμιοι πρωταθλητές Καλανδαρίδης-Νικολαϊδης!
29/08/2016
Γιατί αποχώρησε ο Γιάννης Καλλιάνος από την Ένωση Κεντρώων
29/08/2016
Όλα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η “μητέρα των μαχών”. Ο  χρόνος για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών μετρά πλέον αντίστροφα και όλα είναι έτοιμα σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  όπου έγινε  η πρόβα τζενεράλε για την αυριανή δημοπρασία. Σήμερα και παρουσία των υποψηφίων του διαγωνισμού αναμένεται  να διεξαχθεί η κλήρωση για τις αίθουσες που θα βρίσκονται αύριο Τρίτη 30 Αυγούστου, οι ομάδες τους.

Θα ακολουθήσει έλεγχος του κτιρίου από την Ελληνική Αστυνομία και το κτίριο το απόγευμα θα σφραγιστεί. Κανένας εκτός των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό δεν θα έχει πρόσβαση στη ΓΓΕΕ, ενώ οι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν αυστηρά εκτός του κτιρίου.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής  και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες. Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί.

Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Βασική ένσταση που εξακολουθεί να διατυπώνεται, είναι ότι η διαδοχική δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών χωρίς διακοπή, αναγκάζει τους εμπλεκόμενους να εργαστούν συνεχώς και πυρετωδώς για τουλάχιστον 48 ώρες και υπό συνθήκες τις οποίες χαρακτηρίζουν «απάνθρωπες και ταπεινωτικές».

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική και υπερβολικά αυστηρή, αλλά μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της, ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροής κρίσιμων πληροφοριών που θα επηρέαζαν και θα φαλκίδευαν την ομαλή ολοκλήρωσή της.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια, θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες και θα ακολουθήσει διάλειμμα τριών ή τεσσάρων ωρών για ύπνο ή ξεκούραση των συμμετεχόντων σε στρατιωτικά ράντσα που θα υπάρχουν δίπλα σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο υποβολής των προσφορών. Για την δεύτερη και την τρίτη άδεια, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί λιγότερος χρόνος, ενώ περίπου 12 ώρες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η δημοπρασία της τελευταίας – τέταρτης άδειας.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο στη δημοπρασία της Τρίτης να παρουσιαστούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που θα διεκδικήσουν τις άδειες. Και να παραμείνουν φυσικά ως το τέλος της διαδικασίας.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Αμέσως μετά την πρόβα τζενεράλε που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των εταιρειών μαζί με άλλα στελέχη των εταιρειών τους θα κάνουν συσκέψεις έχοντας πλέον «εικόνα» της διαδικασίας, ενώ προσπαθούν να μάθουν τι γίνεται στα άλλα «μέτωπα» και μέχρι πού… μπορεί να ανοιχτούν!
Στον διαγωνισμό υπάρχει όρος που λέει ότι οι διεκδικητές δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τη μεγαλύτερη προσφορά τους. Αν κάποιος  μπει στην τελική διεκδίκηση με έναν πολύ ισχυρό παίκτη και φτάσει να δώσει  υψηλή προσφορά και τελικά την χάσει  θα είναι δεσμευμένος πλέον να πληρώσει το λιγότερο το ποσό που πρόσφερε  και στην επόμενη φάση.

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ

Οι τηλεοπτικές άδειες δοκιμάζουν και διαλύουν και τις υπάρχουσες συμμαχίες. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών που λειτουργούν μέχρι τώρα είχαν ενιαίο μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας. Πλέον ο καθένας είναι μόνος του και διεκδικεί για την εταιρεία του μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Οι σύμμαχοι γίνονται ανταγωνιστές…

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση των Σαββίδη-Αλαφούζου. Η λυκοφιλία των δύο ανδρών στο πλαίσιο της ενασχόλησής τους με το ποδόσφαιρο διαλύθηκε λόγω των τηλεοπτικών αδειών. Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ιδιοκτησίας Αλαφούζου έβαλε στο στόχαστρο με υπαινιγμούς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να σκέφτεται αν δεν το έχει κάνει ήδη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

http://www.parapolitika.gr/article/376754/game-thrones-gia-tis-4-tileoptikes-adeies-enstaseis-kai-antidikies-stin-teliki

citylife
citylife
Το citylife24.gr αποτελείτε από μία ομάδα συντακτών με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των επισκεπτών της. Η ομάδα μας αναρτεί κάθε άρθρο που αποτελεί ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιώντας αυτή την φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και τον χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.